· · Коментари: 0

Ваше дете има ЧЕСТЕ ИЗЛИВЕ БЕСА? Ово су шест начина на које можете да се изборите са овим проблемом

Агресивност је честа појава код деце нижег узраста

1668605685_shutterstock_498574597.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Агресивност малишана није знак да ће ваше дете бити насилник. У раној фази развоја, агресивност је честа појава код деце у недостатку да препознају или искажу емоције. Оно може бити узнемирено због нечега, било да је то украдена играчка или једноставно је то вид избацивања беса. Без обзира што је то фаза кроз коју сва деца пролазе, јако је важно на време да је препознате и сузбијете, јер у недостатку наведеног може да постане образац понашања.

Ево неколико начина како је најбоље да се носите са типичним агресивним понашањем деце и како да реагујете:

  • Одговорите одмах - родитељ мора одмах да одреагује на агресивно понашање свог детета, ако сачекате, ваше дете би могло заборавити шта је урадило. Уверите се да ваше дете разуме правило као и разлог за то: „Никад не ударамо људе. Ударање боли“.
  • Не дозволите агресивно понашање као начин да се нешто добије - ако попустите да бисте избегли незгодне ситуације, онда ће ваше дете агресивност применити сваки пут када нешто буде желело.
  • Ако удари друго дете, прво утешите "жртву" - приласком повређеног детета ставићете му до знања колико је повређен због онога шта је ваше дете урадили и како то не би волело да се деси њему.

Прочитајте још: КАКО ВАСПИТАТИ СИНОВЕ: Шест савета који ће вам помоћи да дечацима "усадите" праве вредности

  • Помозите му да каналише бес - то је можда најтеже урадити, али понудите му алтернативу или му скрените пажњу нечим занимљивим како би се пре свега смирило, а тек онда седните и порпичајте са њим. Уколико је дете исувише мало, пустите да прође налет беса и онда му загрљајем пружите утеху.
  • Дајте му похвалу за лепо понашање - након лепог дружења са другом децом и дељења играчака, похвалите га како је био добар друг и како се лепо понашао.
  • Никада на агресију не одговарајте агресијом - никада немојте кажњавати дететово агресивно понашање тако што ћете га ударати, вређати, викати и кажњавати. Деца усвајају образац понашања који му ви наметнете.

Агресивно понашање је примитиван израз фрустрације, беса и жеље за контролом — а стручњаци кажу да обично не треба да бринете о томе. Како ваше дете буде расло научи ће боље да се носи са својим емоцијама и лакше да контролише бес. Међутим, ако ваше дете настави да буде агресивно (посебно током предшколског узраста) и примењује тај образац понашања на друге, онда је време да се посаветујете са психологом.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.