Oglas
· · Komentari: 0

Vaše dete ima ČESTE IZLIVE BESA? Ovo su šest načina na koje možete da se izborite sa ovim problemom

Agresivnost je česta pojava kod dece nižeg uzrasta

1668605685_shutterstock_498574597.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Agresivnost mališana nije znak da će vaše dete biti nasilnik. U ranoj fazi razvoja, agresivnost je česta pojava kod dece u nedostatku da prepoznaju ili iskažu emocije. Ono može biti uznemireno zbog nečega, bilo da je to ukradena igračka ili jednostavno je to vid izbacivanja besa. Bez obzira što je to faza kroz koju sva deca prolaze, jako je važno na vreme da je prepoznate i suzbijete, jer u nedostatku navedenog može da postane obrazac ponašanja.

Evo nekoliko načina kako je najbolje da se nosite sa tipičnim agresivnim ponašanjem dece i kako da reagujete:

  • Odgovorite odmah - roditelj mora odmah da odreaguje na agresivno ponašanje svog deteta, ako sačekate, vaše dete bi moglo zaboraviti šta je uradilo. Uverite se da vaše dete razume pravilo kao i razlog za to: „Nikad ne udaramo ljude. Udaranje boli“.
  • Ne dozvolite agresivno ponašanje kao način da se nešto dobije - ako popustite da biste izbegli nezgodne situacije, onda će vaše dete agresivnost primeniti svaki put kada nešto bude želelo.
  • Ako udari drugo dete, prvo utešite "žrtvu" - prilaskom povređenog deteta stavićete mu do znanja koliko je povređen zbog onoga šta je vaše dete uradili i kako to ne bi volelo da se desi njemu.

Pročitajte još: KAKO VASPITATI SINOVE: Šest saveta koji će vam pomoći da dečacima "usadite" prave vrednosti

  • Pomozite mu da kanališe bes - to je možda najteže uraditi, ali ponudite mu alternativu ili mu skrenite pažnju nečim zanimljivim kako bi se pre svega smirilo, a tek onda sednite i porpičajte sa njim. Ukoliko je dete isuviše malo, pustite da prođe nalet besa i onda mu zagrljajem pružite utehu.
  • Dajte mu pohvalu za lepo ponašanje - nakon lepog druženja sa drugom decom i deljenja igračaka, pohvalite ga kako je bio dobar drug i kako se lepo ponašao.
  • Nikada na agresiju ne odgovarajte agresijom - nikada nemojte kažnjavati detetovo agresivno ponašanje tako što ćete ga udarati, vređati, vikati i kažnjavati. Deca usvajaju obrazac ponašanja koji mu vi nametnete.

Agresivno ponašanje je primitivan izraz frustracije, besa i želje za kontrolom — a stručnjaci kažu da obično ne treba da brinete o tome. Kako vaše dete bude raslo nauči će bolje da se nosi sa svojim emocijama i lakše da kontroliše bes. Međutim, ako vaše dete nastavi da bude agresivno (posebno tokom predškolskog uzrasta) i primenjuje taj obrazac ponašanja na druge, onda je vreme da se posavetujete sa psihologom.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas