Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због ових поступака родитеља деца постају ЛЕЊА: Ако ово не радите, биће вреднија и организованија

Многи родитељи су данас попустљиви према деци, придржавају се такозваног плишаног или нежног стила родитељства, па када дете каже "идем да оперем шољу", рецимо, маме као из топа одговоре: "Нека, мама ће".

1704627663_shutterstock_1570353451.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јасно је да родитељи све раде из најбоље намере према свом детету, али заправо није баш добро радити све уместо деце. Јако је важно да они науче да чисте за собом, да одржавају ред у кући, а мајка 17 деце, ауторка књига и курсева намењених родитељима, Валентина Красникова, за сајт wдаy.ру је објаснила и зашто је то важно.

Зашто дете не жели ништа да ради

"Родитељи често постављају питање зашто дете не жели ништа да ради, ништа га не занима. Нажалост, то је веома чест проблем. Већина деце данас је незрела, лења и апсолутно неспремна за независан живот. То није проблем једне породице, већ читавог друштва. Родитељи данас верују да је њихова главна одговорност да детету обезбеде знање, школе, секције, наставнике. Деца су тако заузета учењем да су потпуно одстрањени из свакодневних обавеза. Жао ми их је. Дете иде у први разред и зна да чита, пише, рачуна, али не зна да веже пертле", изнела је Валентина своје виђење ствари.

Она истиче да сваки родитељ, када размисли како жели да му дете изгледа за 18 година, помисли да жели да оно буде самопоуздано, срећно, одговорно, организовано, успешно, а све то има и те како везе са свакодневним вештинама.

Социјална истраживања су утврдила сет основних квалитета које је потребно да има човек да би био успешан:

  • способност да поставља циљеве (планирање)
  • способност да их оствари (самодисциплина)
  • способност да управља временом
  • способност да ефикасно користи изворе

Зашто је организација важна

Сви ови квалитети могу да се обједине једном речју – организација. Организовани људи се не рађају такви, већ се уче томе од малих ногу. Ако дете никада није имало одговорности у складу са својим узрастом (да распреми собу, спакује ранац за школу, сложи одећу, очисти сто...), онда вероватно неће умети да се носи ни са нагомиланим одговорностима када одрасте, сматра Валентина.

Она подсећа да сваки посао, па и најзанимљивији и најкреативнији, има у себи елемент рутине. "Ако не радите мале, досадне ствари, не можете да се остварите ни у једном послу. У свакој професији морате да будете способни да обавите мале, рутинске задатке. Тако се развија снага воље и способност да се превазиђу потешкоће".

У вези са тим, она истиче да је јако важно да деца науче да се баве кућним пословима, да би израсли у организоване особе.

ГРЕШКЕ КОЈЕ РОДИТЕЉИ ПРАВЕ

Родитељи несвесно понављају исти тип грешака, каже Валентина.

Негативан пример

Ако дозволите себи да кревет распремите тек пред вечеру, пола дана ходате по кући у пиџами, гомилате судове у судопери до увече, не очекујте да вам дете воли чистоћу, уредност и да буде вредно. Ви сте му узор, оно усваја ваше навике и животни стил, подсећа она.

Служење

Зашто би се деца малтретирала да ишта ураде сама, ако мама и тата могу да ураде све уместо њих? Чак и са три године, дете може само да, рецимо, одложи своју обућу и одећу на место. Наравно, то неће бити идеално, али је циљ научити га да то ради. Дајте детету одговорности у складу са узрастом, будите позитивни и од сваке активности направите малу авантуру.

Критиковање

Јасно је да дете неће умети одмах добро да савије своју одећу, распреми кревет, усиса или шта год да му већ дате да ради. Будите стрпљиви, немојте да га критикујете, већ га похвалите. Кад год хоћете да критикујете дете јер није није лепо сложило дуксерицу, није добро очистило прашину... сетите се да то води лењости, комплексима, ниском самопоуздању.

Исправљање грешака

Понекад ћете бити у искушењу да, након што дете нешто уради, ви пожелите да одмах све урадите испочетка да би све било како ви желите. Тиме ћете показати незадовољство оним што је дете урадило и врло је вероватно да ћете га тиме обесхрабрити да опет нешто ради јер "мами се ионако неће свидети".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas