Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Биљке које заправо одбијају КОМАРЦЕ и друге БУБЕ КОЈЕ ГРИЗУ! Посадите их у саксију и бићете мирни

Како стижу пролеће и лето, стижу и бубе! Могу ли саме биљке заиста одбити комарце и друге неугодне инсекте у башти? Ево шта наука каже, као и списак биљака са стварним својствима одбијања инсеката

1652859473_mosquito-g9608738e5_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Комарци су више од сметње, јер постоје многе болести које преносе комарци, укључујући вирусе као што су Западни Нил, Источни коњски енцефалитис и Денга. Нису у питању само комарци – муве које "гризу", мрави и друге штеточине могу да униште забаву ако уживате на отвореном.

Да ли биљке које одбијају комарце заиста раде?

Комарци и многи други инсекти који гризу циљају своје жртве мирисима и гасовима које испуштамо - угљен-диоксидом, знојем и смрдљивим стопалима да наведемо само неке. Комарце, на пример, може привући угљен-диоксид у нашем даху са удаљености од чак 45 метара.

Прочитајте још: БЕСПЛАТНО ЂУБРИВО за ваше цвеће: Од ОВИХ остатака хране све биљке ће вам РАСТИ КАО ИЗ ВОДЕ

Срећом, јаки мириси које производе неке уобичајене баштенске биљке могу да блокирају рецепторе мириса које бубе користе да нас пронађу — али једноставно укључивање биљака са јаким мирисом у вашу башту није довољно да спречите бубе. У већини случајева, потребна је много јача, концентрисанија количина мириса биљке да бисте избацили бубе са вашег трага.

Све је у уљима

Кључ за стварање довољно снажног мириса који одбија инсекте је ослобађање етеричних уља унутар листова биљке. Ова уља заправо имају ефекат одбијања инсеката. Спаљивање гранчица биљке или дробљење лишћа су најбољи начини за ослобађање њихових уља.

Код куће, најлакше је згњечити листове и нанети их локално кад год радите у башти. Једноставно откините неколико листова и згњечите их у рукама како бисте ослободили њихова есенцијална уља, а затим утрљајте згњечено лишће по кожи да бисте створили слој који одбија комарце. 

Прочитајте још: Бујно цветање и лепо лишће: Направите ДОМАЋУ ПРИХРАНУ ОД КВАСЦА, нема јачег раствора (РЕЦЕПТ)

Упозорење: Пазите на алергије! Директан контакт са уљима неких биљака може иритирати кожу. Препоручујемо да тестирате згњечено лишће на малом делу доње стране руке или ноге пре него што га примените на друго место.

Фото: Пиксабеј

Важно је имати на уму да иако неке биљке заиста могу да одбијају инсекте, њихова употреба као што је предложено у наставку неће дати исте резултате одбијања инсеката као комерцијални репеленти против инсеката, који су пројектовани за ефикасност и дуговечност. У већини случајева, коришћење листова биљке обезбедиће само умерену заштиту у кратком временском периоду. Као правило, ако више не можете да осетите мирис на себи, вероватно више не одбија бубе!

Које биљке имају својства одбијања инсеката?

Ево неколико мирисних биљака које  заправо имају својства одбијања инсеката када се правилно користе:

Лимунска трава  и трава цитронеле имају доказане способности одбијања комараца захваљујући уљу цитронеле садржаном у њиховим листовима. Листови се могу згњечити и утрљати на голу кожу како би се одвратиле бубе које гризу. Високе, тропске траве, лимунска трава и трава цитронеле преживеће само као вишегодишње биљке у зонама без мраза; они који живе у хладнијим климатским условима мораће да их држе у саксијама и уносе унутра када температуре падну у јесен.

Прочитајте још: "КРАЉИЦА БАЛКОНА": Сурфинија је НАЈЗАХВАЛНИЈИ цвет: Ево како да вам цвета од маја до октобра

Мајчина душица је још једна биљка са мирисом цитруса која се може користити као локални репелент против инсеката. Запаљене гранчице мајчине душице (на отвореном роштиљу, на пример) такође су ефикасне у држању досадних инсеката подаље од непосредне околине.

Фото: Пиксабеј

Матичњак, као и мајчина душица, одаје мирис који је увредљив за инсекте. Нанесите га локално. Ако планирате да га узгајате, имајте на уму да је матичњак у породици менте, па га ограничите у саксију да се не шири као луд!

Лаванда има јак мирис који може да одбије мољце, муве, буве и комарце. Користите га свеже или осушите неко цвеће да бисте га висили по кући или га ставите уз одећу како бисте спречили бубе. Ево како да направите кесице од лаванде.

Фото: Пиксабеј

Бели лук не тера само вампире. Међутим, да би били ефикасни против буба, чен се мора утрљати на кожу, што може на крају бити увредљивије за друге људе него за инсекте. Нажалост, није доказано да конзумирање белог лука држи бубе подаље.

Рузмарин може спречити муве и комарце да покваре забаву. Ако су бубе заиста лоше, баците неколико гранчица рузмарина на роштиљ и ароматични дим ће помоћи да отерате комарце.

Прочитајте још: ПЕТ БИЉАКА ЗА НАЈЛЕПШИ БАЛКОН У КРАЈУ: Направите елегантну цветну оазу нестварног мириса (ФОТО)

Босиљак је кулинарска биљка која има двоструку функцију тако што одбија муве и комарце. То је једна од најоштријих биљака и чак даје јак мирис, а да јој се листови не згњече. Ако тражите биљку која одбија инсекте и коју можете „поставити и заборавити“, босиљак је најбоља опција.

Мачја трава садржи супстанцу звану непеталактон, за коју је утврђено да је чак ефикаснија од ДЕЕТ -а (најчешћи састојак у свим репелентима) у одбијању комараца у лабораторијским испитивањима. Нажалост, када се згњечено лишће наноси локално, чинило се да мачја трава има мало или нимало ефекта одбијања инсеката, тако да немојте зависити од ове биљке да одврати комарце.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas