· · Komentari: 0

Biljke koje zapravo odbijaju KOMARCE i druge BUBE KOJE GRIZU! Posadite ih u saksiju i bićete mirni

Kako stižu proleće i leto, stižu i bube! Mogu li same biljke zaista odbiti komarce i druge neugodne insekte u bašti? Evo šta nauka kaže, kao i spisak biljaka sa stvarnim svojstvima odbijanja insekata

1652859473_mosquito-g9608738e5_1280.jpg
Foto: Piksabej

Komarci su više od smetnje, jer postoje mnoge bolesti koje prenose komarci, uključujući viruse kao što su Zapadni Nil, Istočni konjski encefalitis i Denga. Nisu u pitanju samo komarci – muve koje "grizu", mravi i druge štetočine mogu da unište zabavu ako uživate na otvorenom.

Da li biljke koje odbijaju komarce zaista rade?

Komarci i mnogi drugi insekti koji grizu ciljaju svoje žrtve mirisima i gasovima koje ispuštamo - ugljen-dioksidom, znojem i smrdljivim stopalima da navedemo samo neke. Komarce, na primer, može privući ugljen-dioksid u našem dahu sa udaljenosti od čak 45 metara.

Pročitajte još: BESPLATNO ĐUBRIVO za vaše cveće: Od OVIH ostataka hrane sve biljke će vam RASTI KAO IZ VODE

Srećom, jaki mirisi koje proizvode neke uobičajene baštenske biljke mogu da blokiraju receptore mirisa koje bube koriste da nas pronađu — ali jednostavno uključivanje biljaka sa jakim mirisom u vašu baštu nije dovoljno da sprečite bube. U većini slučajeva, potrebna je mnogo jača, koncentrisanija količina mirisa biljke da biste izbacili bube sa vašeg traga.

Sve je u uljima

Ključ za stvaranje dovoljno snažnog mirisa koji odbija insekte je oslobađanje eteričnih ulja unutar listova biljke. Ova ulja zapravo imaju efekat odbijanja insekata. Spaljivanje grančica biljke ili drobljenje lišća su najbolji načini za oslobađanje njihovih ulja.

Kod kuće, najlakše je zgnječiti listove i naneti ih lokalno kad god radite u bašti. Jednostavno otkinite nekoliko listova i zgnječite ih u rukama kako biste oslobodili njihova esencijalna ulja, a zatim utrljajte zgnječeno lišće po koži da biste stvorili sloj koji odbija komarce. 

Pročitajte još: Bujno cvetanje i lepo lišće: Napravite DOMAĆU PRIHRANU OD KVASCA, nema jačeg rastvora (RECEPT)

Upozorenje: Pazite na alergije! Direktan kontakt sa uljima nekih biljaka može iritirati kožu. Preporučujemo da testirate zgnječeno lišće na malom delu donje strane ruke ili noge pre nego što ga primenite na drugo mesto.

Foto: Piksabej

Važno je imati na umu da iako neke biljke zaista mogu da odbijaju insekte, njihova upotreba kao što je predloženo u nastavku neće dati iste rezultate odbijanja insekata kao komercijalni repelenti protiv insekata, koji su projektovani za efikasnost i dugovečnost. U većini slučajeva, korišćenje listova biljke obezbediće samo umerenu zaštitu u kratkom vremenskom periodu. Kao pravilo, ako više ne možete da osetite miris na sebi, verovatno više ne odbija bube!

Koje biljke imaju svojstva odbijanja insekata?

Evo nekoliko mirisnih biljaka koje  zapravo imaju svojstva odbijanja insekata kada se pravilno koriste:

Limunska trava  i trava citronele imaju dokazane sposobnosti odbijanja komaraca zahvaljujući ulju citronele sadržanom u njihovim listovima. Listovi se mogu zgnječiti i utrljati na golu kožu kako bi se odvratile bube koje grizu. Visoke, tropske trave, limunska trava i trava citronele preživeće samo kao višegodišnje biljke u zonama bez mraza; oni koji žive u hladnijim klimatskim uslovima moraće da ih drže u saksijama i unose unutra kada temperature padnu u jesen.

Pročitajte još: "KRALJICA BALKONA": Surfinija je NAJZAHVALNIJI cvet: Evo kako da vam cveta od maja do oktobra

Majčina dušica je još jedna biljka sa mirisom citrusa koja se može koristiti kao lokalni repelent protiv insekata. Zapaljene grančice majčine dušice (na otvorenom roštilju, na primer) takođe su efikasne u držanju dosadnih insekata podalje od neposredne okoline.

Foto: Piksabej

Matičnjak, kao i majčina dušica, odaje miris koji je uvredljiv za insekte. Nanesite ga lokalno. Ako planirate da ga uzgajate, imajte na umu da je matičnjak u porodici mente, pa ga ograničite u saksiju da se ne širi kao lud!

Lavanda ima jak miris koji može da odbije moljce, muve, buve i komarce. Koristite ga sveže ili osušite neko cveće da biste ga visili po kući ili ga stavite uz odeću kako biste sprečili bube. Evo kako da napravite kesice od lavande.

Foto: Piksabej

Beli luk ne tera samo vampire. Međutim, da bi bili efikasni protiv buba, čen se mora utrljati na kožu, što može na kraju biti uvredljivije za druge ljude nego za insekte. Nažalost, nije dokazano da konzumiranje belog luka drži bube podalje.

Ruzmarin može sprečiti muve i komarce da pokvare zabavu. Ako su bube zaista loše, bacite nekoliko grančica ruzmarina na roštilj i aromatični dim će pomoći da oterate komarce.

Pročitajte još: PET BILJAKA ZA NAJLEPŠI BALKON U KRAJU: Napravite elegantnu cvetnu oazu nestvarnog mirisa (FOTO)

Bosiljak je kulinarska biljka koja ima dvostruku funkciju tako što odbija muve i komarce. To je jedna od najoštrijih biljaka i čak daje jak miris, a da joj se listovi ne zgnječe. Ako tražite biljku koja odbija insekte i koju možete „postaviti i zaboraviti“, bosiljak je najbolja opcija.

Mačja trava sadrži supstancu zvanu nepetalakton, za koju je utvrđeno da je čak efikasnija od DEET -a (najčešći sastojak u svim repelentima) u odbijanju komaraca u laboratorijskim ispitivanjima. Nažalost, kada se zgnječeno lišće nanosi lokalno, činilo se da mačja trava ima malo ili nimalo efekta odbijanja insekata, tako da nemojte zavisiti od ove biljke da odvrati komarce.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.