Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сјајни резултати

Биљке обожавају ГОРКУ СО: Шест начина употребе у баштованству! (ВИДЕО)

Горка со је одлична за негу тела и здравље, а пријаће и вашим биљкама.

1625137873_nature-3305860_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Горка со (епсом со) се састоји од магнезијум сулфата, минерала који се природно јавља у водама Епсома у Енглеској.

Епсом со има разне примене, пре свега као домаћи лек - два најпознатија су као слани лаксатив и средство за ублажавање болова.

Биљке ће давати слаже плодове уколико им додате горку со.

Прочитајте још: Све о гајењу собног ЈАСМИНА: Биљка деликатног и егзотичног мириса! (ФОТО)

Оно што многи људи не знају је да епсом со такође има неколико примена у органском вртларству.

Ми вам дајемо шест примена које ће одушевити ваше биљке.

1. Побољшава клијање семена

Коришћење горке соли као додатак земљишту пре сетве ће вашој башти дати снажан подстицај од самог почетка. Магнезијум помаже клијању семена и помаже у јачању ћелијских зидова, што доводи до више и јачих садница.

За најбоље резултате сипајте 1 шољу соли на 10 квадратних метара обрађеног тла или умешајте 1-2 кашике у земљу на дну сваке рупе пре него што убаците семе.

Фото: Пиксабеј

2. Повећава апсорпцију хранљивих састојака

Многа комерцијална ђубрива додају магнезијум како би корени биљака узимали виталне хранљиве састојке (азот, фосфор, сумпор).

За оне који користе све органске материјале за исхрану својих вртова, додавање горке соли у земљу побољшаће природну апсорпцију, елиминишући потребу за прерађеним хемијским ђубривима.

Горка со одбија инсекте тако што њена кристална структура гребе осетљиве ноге инсеката, па ће заобилазити вашу башту у широком луку.

3. Умањују шок код пресађивања

Сви смо видели како наше биљке и саднице вену када их преместимо из мање у већу саксију, из затвореног простора напоље или из стакленика у земљу.

Покушајте да пресађене биљке прихраните користећи горку со, како бисте помогли повређеним коренима да превазиђу шок од пресаживања.

Не заборавите да додате слој земље на врх соли посуте у рупу, како корење не би одмах дошло у директан контакт са овим концентрованим минералима.

4. Против увијања листова

Увијање лишћа може бити узроковано недостатком магнезијума у биљкама. Додајте горку со у земљу око болесне биљке.

За бржу апсорпцију можете помешати 2 кашике епсом соли у 3 литре воде и нанесите директно на лишће.

5. Одбија инсекте

Иако горка со неће дехидрирати баштенске пужеве попут кухињске соли (натријум хлорид), и даље се може користити за одвраћање штеточина.

Кристали магнезијум сулфата су оштри и кад се посипају око биљака, могу огребати и иритирати тела и стопала нежељених инсеката (имајте на уму да се со врло лако раствара у води, па ће је испрати било која количина кише).

6. Слађе воће

Производња плодова је најосетљивији период у равоју биљке.

Прочитајте још: После грицкања, ЉУСКЕ семенки и коштуњавог воћа ставите у земљу и гледајте како вам биљке бујају! (ВИДЕО)

Нанесите горку со на воћке и орашасте плодове, грмље и винову лозу, користећи исте методе и количине наведене горе да бисте повећали ниво хлорофила у биљним ћелијама.

Повећана енергија значи више шећера, што биљци омогућава веће приносе слађег, здравијег воћа.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas