Oglas
· · Komentari: 0

Cvet zvani MILION ZVONČIĆA: Trpi jako sunce, lako je za održavanje i obožava OVU jeftinu prihranu

Sitnije od surfinija ali sa mnogo više cvetova

1652603854_pjimage---2022-05-15T103457.796.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Mini petunije, zvončići ili milion zvončića - sve su to nazivi za kalibrahou, letnje cvetnice koje se mogu videti na balkonima u bezbroj boja.

Kalibrahoa izuzetno liči na petuniju, iako uopšte nisu u srodstvu. Pošto su cvetići manji nazivaju je i “mini-petunija”, pa se ove dve biljke lepo kombinuju, jer traže istu vrtu nege. I jedne i druge cvetnice najbolje napreduju u saksiji koja ima dobru drenažu kako koren ne bi bio predugo izložen vodi. Obe se zalivaju kada se zemlje na vrhu posude osuši.

Održavanje kalibrahoe

Kao i petunija, kalibrahoa se veoma lako održava. Pored redovnog zalivanja potrebno im je i dosta sunca, pa su odličan izbor za balkone okrenute jugu i zapadu. Da bi redovno i bogato cvetale, mnogi prilikom svakog zalivanja dodaju mali procenat tečnog đubriva. Treba voditi računa da kalibrahoi ne prija visoka, ali ni niska pH vrednost, pa u tom slučaju treba tražiti helirano organsko gvožđe.

Pročitajte još: Zalivajte biljke MLEKOM UMESTO VODOM i ostaćete U ČUDU kad vidite rezultate! Podstiče rast i sjaj lišća, a evo kako se koristi

Najčešći problem kod kalibrahoe i kako ga rešiti

Ukoliko se kalibrahoi suši lišće, to je najpouzdaniji znak da joj voda nije dovoljna i traži đubrivo. Naime, kalibrahoe i petunije često deluju umorno, pogotovo krajem jula, jer pate od nedostatka gvožđa. Ono može da se nadoknadi i ukoliko se kopriva potopi u vodu i posle 24 časa se kalibrahoe i petunije zaliju.

Foto: Piksabej

Drugi prirodan način da se pospeši cvetanje je orezivanje. Sredinom leta, kada se grane sa cvetovima neprirodno izduže jednostavno treba skratiti makazama. Za najviše dve nedelje osvežena biljka, kojoj seme ne oduzima energiju, pustiće nove grane sa cvetovima.

Odličan izbor za dekoraciju terase ili vrta

Pošto imaju veoma dekorativne cvetiće koji mogu da budu i dvobojni, kalibrahoa često visi iz visećih saksija poput lopte. Međutim, najlepša je kada se kombinuje nekoliko različitih boja. U mnogim rasadnicima već pripreme kombinaciju, ali ukoliko se prodaje samo rasad treba spojiti nekoliko boja poput žute, ljubičaste i crvene. Lepo izgledaju i bela, crvena i plava, ali i narandžasta sa crvenom.

Pročitajte još: PELENE ZA SAKSIJSKO CVEĆE: Evo kako da ih koristite da biljke ostanu zdrave i da NIKAD NE BUDU "ŽEDNE"

Pored petunija može se kombinovati i sa vrbenom, dijašijom, puzavicama, lobelijom, pa i ukrasnom travom.

Jedan od zanimljivih varijeteta je magenta koja ima vatrene cvetove, a potpuno različita je nežna kriška limuna čije su žute latice odvojene belim tračicama.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas