· · Коментари: 0
цвеће

Како да МУШКАТЛЕ презиме зиму и срећно дочекају пролеће?

Ако не желите да сваке године купујете нове саднице мушкатли потребно је да урадите следеће ствари.

1632925804_e2349b2f73a040a26c293bdcc9ad2ecf7777beeb.jpg
Фото: Депосит

Мушкатле унесите у затворену просторију у јесен, док су им листови још зелене боје и док цветају. Време за склањање мушкатли је кад спољне температуре падну испод 10 степени Целзијуса.

Мушкатле током зиме

Пре него што их унесете морате их орезати. Уклоните све листове, и зелене и оне који су већ променили боју, јер они биљци црпе енергију и хранљиве састојке које добија из земље. Идеално место за чување је затворена просторија у којој је температура око 10 степени. То може бити гаража, остава, подрум, само је важно да има бар мало светлости.

Прочитајте још: Како оживети умирућу собну биљку? Прво треба да урадите ОВО и сигурно ћете је опоравити

Пре првог мраза мушкатле орежите, тако да остане само стабљика дужине око 20 центиметара. Тако припремљену биљку ставите на место где има светлости и заливајте је једном до два пута месечно.

У пролеће кад крену први лепи дани мушкатле изнесите напоље, добро залијте, промените им земљу и чекајте да се појаве први листови. Убрзо након тога можете почети да их прихрањујете, јер ћете им тако помоћи да се што пре опораве.

Већ после две недеље мушкатле ће добити ново лепо зелено лишће и биљка ће кренути да се развија. Уколико ни после две недеље не избије лишће значи да се стабљика осушила и да јој нема спаса.

Домаће врсте мушкатле су доста отпорније од хибридних, па се често може десити да се неке врсте попут калиопе не изборе са дугом зимом. Старе врсте су доста отпорније, па уколико не желите да сваке године купујете нове саднице можда је боље определити се за ове сорте.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.