Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које поврће можемо да гајимо У САКСИЈАМА? Решење у недостатку баште

Због недостатка баште или простора у свом дворишту, многе особе су ускраћене и разочаране, јер немају услов за гајење поврћа и зачини. Ако је такав и ваш случај, имате малу башту или балкон, онда поврће можете гајити у саксијама и жардињерама

1683892555_shutterstock_1787168816.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоји изобиље поврц́а које може да расте у саксијама. Дакле, сада можете да испуните свој сан и узгајате своје омиљено поврц́е, чак и ако немате велику башту. Хајде да погледамо које врста поврц́а могу да расту у саксијама на вашем балкону или прозору:

Пасуљ

Пасуљ је једна од врста поврц́а која се најбоље узгаја у саксијама. Да би неговали пасуљ у саксији биц́е вам потребна саксија од 30цм дубине. За бољи развој поврц́а морате проверити њихову дубину корена.

Краставац

Краставац се може гајити у саксијама, а семе је најбоље посејати у пролеће, када је температура изнад 15 степени. Пошто је краставац пузавица, биљку можете подупрети штаповима или конопцем. Плодови су зрели после 42 дана.

Зелена салата

Зелена салата је једна од најбољих врста поврћа за раст у саксијама. Све што је потребно је узети мало плодне земље и додати семе. Земља мора бити влажна, а приликом садње оставите 20 цм размака између садница. Зелена салата изгледа врло декоративно, попут зеленог цвета, па је можете засадити у засебним саксијама.

Шаргарепа

Најбоље сорте шаргарепе за садњу у саксијама су кратке – бејби шаргарепе. Определите се за дубље саксије ако желите да расту дуже биљке. Редовно заливање је неопходно.

Цвекла

Цвекла такође успева у саксијама. Потребна вам је саксија од најмање 30цм дубине, тако да ваша биљка може слободно да расте.

Патлиџан

За гајење патлиџана вам није потребна много дубока саксија. Потребна је хранљива земља, а да би патлиџан одржали у саксији морате да вежете биљку на колац.

Сорте купуса

Купус, карфиол и броколи су врсте поврц́а које расту најбоље у саксијама.

Грашак

Да би узгајали грашак у саксији, потребна вам је саксија дубине 30 цм, а можете садити до 6 биљака грашка у истом лонцу.

Кромпир

Кромпир је једна од најбољих врста коренастог поврц́а. За 3-4 кромпира потребна вам је саксија дубине око 30цм.

Парадајз

Можете засадити неке патуљасте сорте парадајза као што је "чери парадајз". За ову врсту парадајза потребна вам је саксија до 15 цм дубине, док су вам за друге врсте парадајза потребне саксије дубине око 30 цм.

Ротквице

Да би ротквице лепо расле у вашим саксијама потребно је да, распршите семе ротквице у малом лонцу и пажљиво одржавате влажност земљишта.

Сада када знамо које то врсте поврћа можемо имати на нашем балкону, ево шта је неопходно обезбедити биљкама како би се правилно развијале:

Бирање посуде

За сваку врсту поврћа треба одабрати праву саксију. Одличан избор су саксије које имају дно са тацном у којој се сакупља вода која је у сталном додиру са земљом из саксије и земља је упија онда када је влага потребна биљкама.

Земља

Баштенска земља у себи садржи мешавину свега, али садржи и тресет који задржавају влагу и спречава да мешавина постане превише збијена.

Ђубриво и пестициди

За нормалан развој, биљкама је неопходно ђубриво. Сваких месец дана можете стављати ђубриво у гранулама у саксије. Ако се појаве штеточине, потребно је користити органске пестициде.

Сунце

Где год да гајите поврће, у саксијама, жардињерама или на дасци од прозора, неопходно је 5 до 8 сати сунца дневно.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas