Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за неговање МУШКАТЛИ: Њима прија равномерно влажно земљиште, а пожељно је да се саде у мањима саксијама

Сви савети за узгајање овог прелепог цвећа на једном месту

1685898290_muskatle.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мушкатли највише одговара светло место, заштићено од подневног сунца. Оптимална температура за гајење мушкатли је од 10 до 27 степени.

На нижој температури оне полако почињу да пропадају. На 10 степени улазе у фазу мировања и могу преживети доста дуго, али не расту и не цветају. На температури вишој од 30 степени њихов раст се такође зауставља.

Заливање мушкатли мора да буде редовно, али умерено. Неопходно је да биљке имају довољно влаге, да листови не би увенули. Превише влаге и претерано заливање изазива труљење корена и зато земљиште треба да буде равномерно влажно. Пожељно је да се гаје у мањим саксијама да би се земљиште осушило између заливања.

У току лета, у каснијим подневним часовима, мушкатле можете да прскате одстајалом водом. Уколико су ноћи хладне, ова мера неге није препоручљива. Мушкатле често цветају и у јесен ако су ноћи пријатне. Крајем септембра требало би уклонити све цветове, и свеже и увеле, да би биљка штедела енергију. Већина листова опадне преко зиме. Увеле листове је најбоље да уклоните руком. Одсецање је лошија варијанта, јер би остале само кратке гранчице.

У касну јесен, пре мраза, мушкатле треба да скратите на око 20 центиметара, а увеле и оштећене листове и цветове да уклоните, пише наш сарадник Сузана Кљајић, дипл. инж. пољопривреде за заштиту биља и фитопатолог.

Мушкатле се затим остављају у просторији с температуром од 8 до 10 степени. Топле и мрачне просторије нису погодне за презимљавање, јер у њима мушкатла тера танке и бледе изданке, што доводи до исцрпљивања биљке.

Зими их треба само повремено заливати, једном у 15 дана или месец дана, и не прихрањивати их све до марта. Оне складиште воду у дебелим стабљикама и земља треба да је мало влажна. Почетком пролећа треба да се ореже 20-30 одсто мушкатле. Након орезивања треба их залити.

После две-три недеље пресадите их у нову земљу. Постепено повећавајте количину воде за заливање и почните прихрањивање. Мушкатле садите у већ припремљену мешавину земље. Доста добро се показао тресетни супстрат крупне гранулације.

Мушкатле воле доста ваздуха око корена и земља не треба да буде превише збијена.

Земља такође не треба да буде ни превише растресита да не би предуго задржавала воду. Након сађења првих 15 дана мушкатла се залива чистом водом, а онда се почиње с прихраном. Мушкатле јаких и необичних боја цветова не треба да садите на најјачем сунцу, јер листови могу да бледе, а цветање ће се смањити. Прихрањују се ђубривом за мушкатле, оним на бази гуана или осмокотним ђубривом за цветнице.

Током вегетације прихрану мушкатла треба обављати заливањем 1-2 пута недељно раствором за мушкатле. Мушкатле, као ни остале биљке чији листови имају длачице, не смеју се прихрањивати прскањем преко лишца. Мушкатле се размножавају узимањем резница сочних биљака, најбоље лети.

Резнице се стављају у топао, пешчани компост, али водите рачуна о томе да он буде умерено и довољно влажан.

Неке врсте мушкатли размножавају се и семеном. Потребно је да семе буде свеже, јер мушкатла релативно брзо губи клијавост. Да би имале што лепши и грмолик раст, повремено им скраћујте врхове изданака. Прецветале цветове и цветне стабљике треба редовно уклањати да би биљке што дуже цветале.

Није потребно додатно орезивати мушкатле, осим ако нека грана није почела да штрчи. Орезивањем се одлаже цветање.

Није пожељно ни да се мушкатла гаји више од две године, јер ће се треће године биљка јако удрвенити и зато је добро да се замени новим младицама.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas