Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три добра разлога за БРИСАЊЕ ПРАШИНЕ са кућних биљака: Савети како да то најбоље урадите и шта треба да ИЗБЕГАВАТЕ

Немојте занемарити овај суштински корак у родитељству биљака

1649665835_profimedia-0568021241.jpg
Фото: Profimedia
Oglas

С обзиром на то да многи од нас ових дана проводе толико времена у својим домовима, жељни смо да употпунимо своје просторе са мало природне лепоте. То је један од разлога зашто су кућне биљке сада у потражњи. Живо лишће и сањиве драперије само једне биљке у саксији могу да трансформишу собу, док здрава група зеленила ствара истинску атмосферу џунгле. Али као и код сваког живог бића, кућне биљке захтевају одговарајућу бригу, која укључује повремено брисање прашине.

Вероватно сте превидели прашину која се акумулира на раскошним листовима ваших собних биљака, али будите уверени да ће чисто чишћење с времена на време имати велике користи за ваше драгоцене биљке — и за вас. Ево три разлога да чишћење кућних биљака постане део ваше рутине дубинског чишћења.

1. Појачаћете њихово и своје здравље

Акумулација прашине није добра ни за шта! То може изазвати ваше алергије и може спречити биљке да живе својим најздравијим животом. Листови прекривени прашином не добијају оптималну количину светлости за фотосинтезу, процес којим сами стварају храну. Када се то догоди, ваше биљке такође не испуштају онолико кисеоника колико би могле, што значи да пропуштате важну здравствену корист од поседовања собних биљака – чистији ваздух у затвореном простору.

Прочитајте још: ПЕЛЕНЕ ЗА САКСИЈСКО ЦВЕЋЕ: Ево како да их користите да биљке остану здраве и да НИКАД НЕ БУДУ "ЖЕДНЕ"

2. Изглед здраве биљке

Наравно, бришете прашину из куће да бисте смањили алергене, али сва та прашина је такође рана на оку! Кад год дубинско чистите и чистите прљавштину на подним даскама, прозорским даскама и другим површинама које се мање одржавају, урадите то и на биљкама. Ово ће вам такође дати прилику да прегледате своје биљке, уклоните све мртве листове и проверите да ли постоје проблеми попут плесни и болести.

Фото: Unsplash

3. Држаћете штеточине подаље

Прљава мала тајна о собним биљкама је да оне, као и њихови отпорнији рођаци на отвореном, могу привући комарце и друге штеточине. Али ако држите корак са редовном негом биљака, укључујући брисање прашине, можете остати у потрази за променама у боји или текстури листова које могу бити знаци да су се штеточине населиле. Штеточине привлаче занемарене биљке, па да бисте их држали подаље, уверите се да су ваше биљке здраве и добро неговане.

Како очистити своје собне биљке

Не постоји прецизно правило колико често треба да чистите своје собне биљке, али би требало да их проверавате барем сваке недеље. Ако приметите накупљање прашине, ево шта треба да урадите:

Скидање прашине

У зависности од величине биљке, користите крпу од микровлакана или штапић за прашину да обришете прашину са листова и стабљика. Обавезно подуприте биљку слободном руком да спречите ломљење деликатног лишћа. Мала четкица је идеална за брисање прашине с кактуса или биљака са ситним листовима.

Прочитајте још: Бујно цветање и лепо лишће: Направите ДОМАЋУ ПРИХРАНУ ОД КВАСЦА, нема јачег раствора (РЕЦЕПТ)

Исперите

Користите млаку воду и крпу за прање да обришете листове и стабљике. Док сте већ код тога, обришите и саксију са биљком. За биљке које могу да поднесу здраву дозу воде, слободно је мало истуширајте. Само будите сигурни да вода није ни превише топла ни прехладна и да је притисак воде довољно благ да не оштети биљку. Оставите биљку да се осуши на ваздуху пре него што је вратите на право место у вашем дому.

Оперите

Ако су ваше собне биљке посебно прљаве и сама вода није довољна, очистите их раствором млаке воде и неколико капи сапуна за суђе. Навлажите крпу за прање раствором и веома нежно очистите биљку. Када завршите, темељно исперите биљку као што је горе описано да не бисте оставили остатке сапуна на листовима.

Прочитајте још: При избору материјала и постављању система термоизолације обавезно обратите пажну на ОВЕ ствати

Избегавајте производе за сјај листова

Многе собне биљке имају природно сјајно лишће које изгледа посебно лепо након доброг чишћења. Али немојте бити у искушењу да користите производе за сјај лишћа да бисте побољшали своје биљке. Ови производи заправо могу учинити више штете него користи. Често направљени од уља или воска, производи за сјај листова могу зачепити микроскопске поре на листовима биљке, отежавајући фотосинтезу и дисање биљци. Уместо тога, појачајте рутину чишћења кућних биљака да би листови ваше биљке били сјајни.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas