Oglas
· · Komentari: 0

Tri dobra razloga za BRISANJE PRAŠINE sa kućnih biljaka: Saveti kako da to najbolje uradite i šta treba da IZBEGAVATE

Nemojte zanemariti ovaj suštinski korak u roditeljstvu biljaka

1649665835_profimedia-0568021241.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

S obzirom na to da mnogi od nas ovih dana provode toliko vremena u svojim domovima, željni smo da upotpunimo svoje prostore sa malo prirodne lepote. To je jedan od razloga zašto su kućne biljke sada u potražnji. Živo lišće i sanjive draperije samo jedne biljke u saksiji mogu da transformišu sobu, dok zdrava grupa zelenila stvara istinsku atmosferu džungle. Ali kao i kod svakog živog bića, kućne biljke zahtevaju odgovarajuću brigu, koja uključuje povremeno brisanje prašine.

Verovatno ste prevideli prašinu koja se akumulira na raskošnim listovima vaših sobnih biljaka, ali budite uvereni da će čisto čišćenje s vremena na vreme imati velike koristi za vaše dragocene biljke — i za vas. Evo tri razloga da čišćenje kućnih biljaka postane deo vaše rutine dubinskog čišćenja.

1. Pojačaćete njihovo i svoje zdravlje

Akumulacija prašine nije dobra ni za šta! To može izazvati vaše alergije i može sprečiti biljke da žive svojim najzdravijim životom. Listovi prekriveni prašinom ne dobijaju optimalnu količinu svetlosti za fotosintezu, proces kojim sami stvaraju hranu. Kada se to dogodi, vaše biljke takođe ne ispuštaju onoliko kiseonika koliko bi mogle, što znači da propuštate važnu zdravstvenu korist od posedovanja sobnih biljaka – čistiji vazduh u zatvorenom prostoru.

Pročitajte još: PELENE ZA SAKSIJSKO CVEĆE: Evo kako da ih koristite da biljke ostanu zdrave i da NIKAD NE BUDU "ŽEDNE"

2. Izgled zdrave biljke

Naravno, brišete prašinu iz kuće da biste smanjili alergene, ali sva ta prašina je takođe rana na oku! Kad god dubinsko čistite i čistite prljavštinu na podnim daskama, prozorskim daskama i drugim površinama koje se manje održavaju, uradite to i na biljkama. Ovo će vam takođe dati priliku da pregledate svoje biljke, uklonite sve mrtve listove i proverite da li postoje problemi poput plesni i bolesti.

Foto: Unsplash

3. Držaćete štetočine podalje

Prljava mala tajna o sobnim biljkama je da one, kao i njihovi otporniji rođaci na otvorenom, mogu privući komarce i druge štetočine. Ali ako držite korak sa redovnom negom biljaka, uključujući brisanje prašine, možete ostati u potrazi za promenama u boji ili teksturi listova koje mogu biti znaci da su se štetočine naselile. Štetočine privlače zanemarene biljke, pa da biste ih držali podalje, uverite se da su vaše biljke zdrave i dobro negovane.

Kako očistiti svoje sobne biljke

Ne postoji precizno pravilo koliko često treba da čistite svoje sobne biljke, ali bi trebalo da ih proveravate barem svake nedelje. Ako primetite nakupljanje prašine, evo šta treba da uradite:

Skidanje prašine

U zavisnosti od veličine biljke, koristite krpu od mikrovlakana ili štapić za prašinu da obrišete prašinu sa listova i stabljika. Obavezno poduprite biljku slobodnom rukom da sprečite lomljenje delikatnog lišća. Mala četkica je idealna za brisanje prašine s kaktusa ili biljaka sa sitnim listovima.

Pročitajte još: Bujno cvetanje i lepo lišće: Napravite DOMAĆU PRIHRANU OD KVASCA, nema jačeg rastvora (RECEPT)

Isperite

Koristite mlaku vodu i krpu za pranje da obrišete listove i stabljike. Dok ste već kod toga, obrišite i saksiju sa biljkom. Za biljke koje mogu da podnesu zdravu dozu vode, slobodno je malo istuširajte. Samo budite sigurni da voda nije ni previše topla ni prehladna i da je pritisak vode dovoljno blag da ne ošteti biljku. Ostavite biljku da se osuši na vazduhu pre nego što je vratite na pravo mesto u vašem domu.

Operite

Ako su vaše sobne biljke posebno prljave i sama voda nije dovoljna, očistite ih rastvorom mlake vode i nekoliko kapi sapuna za suđe. Navlažite krpu za pranje rastvorom i veoma nežno očistite biljku. Kada završite, temeljno isperite biljku kao što je gore opisano da ne biste ostavili ostatke sapuna na listovima.

Pročitajte još: Pri izboru materijala i postavljanju sistema termoizolacije obavezno obratite pažnu na OVE stvati

Izbegavajte proizvode za sjaj listova

Mnoge sobne biljke imaju prirodno sjajno lišće koje izgleda posebno lepo nakon dobrog čišćenja. Ali nemojte biti u iskušenju da koristite proizvode za sjaj lišća da biste poboljšali svoje biljke. Ovi proizvodi zapravo mogu učiniti više štete nego koristi. Često napravljeni od ulja ili voska, proizvodi za sjaj listova mogu začepiti mikroskopske pore na listovima biljke, otežavajući fotosintezu i disanje biljci. Umesto toga, pojačajte rutinu čišćenja kućnih biljaka da bi listovi vaše biljke bili sjajni.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas