· · Коментари: 0
цвет

Украс, али и салата - ОВА биљка, поред лепоте, пуна је витамина и има благотворно дејство (ФОТО)

Вишегодишња биљка која се често узгаја као једногодишња и неизоставан део цветног асортимана - јагорчевина - својим приземним розетама и цветовима јарких боја често скреће пажњу пролазника

1653384691_primrose-4894255_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Припада фамилији Primulaceae, цвета од средине фебруара месеца до краја априла и може да се гаји и као биљка за ентеријер. Сам род обухвата око 300 врста распрострањених у умереном и хладном појасу, као и у тропима.

Јагорчевина је биљка са кратким кореном. Листови су већином јајасти или издуженог облика који постепено или нагло прелазе у лисну дршку. На наличју су често длакави, зелене или беле боје. Цветови се налазе на врху стабљике у облику штитасте цвасти.

Пхото:Пиxабаy

У природи расте на пропланцима, у шумама, на ливадама, али због прекомерног и неправилног брања, данас је у знатној мери проређена и њених природних станишта је све мање. У новије време, јагорчевина се веома успешно узгаја као хортикултурна биљка, са више стотина варијетета и хибрида који углавном потичу из Кине.

Овог весника пролећа најбоље је засадити испод листопадног дрвећа, где ће у току цветања добијати довољно светлости, а касније имати потребну влагу и хладовину

Ова биљка је незахтевна и лако се гаји. Уколико је садите у дворишту, врту или на балкону, најповољније место садње је испод листопадног дрвећа, где ће у току цветања добијати довољно светлости, а касније, када пређе у период мировања, имаће довољно влаге и хладовине. За гајење у саксији потребна је посуда са добром дренажом и величине која ће бити прилагођена самој розети биљке. Земља у којој је посађена јагорчевина треба да буде пропусна и умерено влажна, па је неопходно водити рачуна приликом заливања да се листови не квасе превише, јер то не прија биљци.

Пхото:Пиxабаy

Препорука је да се заливање обавља потапањем саксије у воду, тако да лишће остане суво. За боље напредовање у свом расту и развоју, јагорчевине захтевају просторије са јутарњим сунцем у којима температура не прелази 18 степени. Да би се нови цветови брже појавили, потребно је редовно уклањати прецветале делове, а у периоду од октобра до почетка цветања пожељно је јагорчевину прихрањивати течним минералним ђубривом за цветнице, на сваких 15 до 20 дана.

 
Након цветања можете је разделити и тиме размножити. Уколико желите да је изместите у другу саксију, најбоље је да то урадите током септембра или октобра, на сваке 2 године. Да бисте сачували биљку током врелих летљих месеци, потребно је да саксију одложите на суво и прохладно место у полухладовини.

Пхото:Пиxабаy

Јагорчевина садржи примин, супстанцу која може да изазове иритације осетљиве коже, па уколико сте алергични, обавезно при садњи и пресађивању носите рукавице.
Већина нас је, по препоруци лекара, у терапеутске сврхе користила јагорчевину и то најчешће у облику сирупа за искашљавање, нарочито код упала горњих дисајних путева. Ова биљка има бројна лековита својства.

Садржи минерале попут натријума, калцијума, сапонизиде, као и витамин Ц. Поред благотворног дејства на дисајне органе, јагорчевина улази у састав биљних мешавина које могу бити од користи при лечењу слабости срца, несанице, мигрене, нервне узнемирености. У Енглеској и Холандији њени листови се користе за салату.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.