Oglas
· · Komentari: 0
cvet

Ukras, ali i salata - OVA biljka, pored lepote, puna je vitamina i ima blagotvorno dejstvo (FOTO)

Višegodišnja biljka koja se često uzgaja kao jednogodišnja i neizostavan deo cvetnog asortimana - jagorčevina - svojim prizemnim rozetama i cvetovima jarkih boja često skreće pažnju prolaznika

1653384691_primrose-4894255_1280.jpg
Photo:Pixabay
Oglas

Pripada familiji Primulaceae, cveta od sredine februara meseca do kraja aprila i može da se gaji i kao biljka za enterijer. Sam rod obuhvata oko 300 vrsta rasprostranjenih u umerenom i hladnom pojasu, kao i u tropima.

Jagorčevina je biljka sa kratkim korenom. Listovi su većinom jajasti ili izduženog oblika koji postepeno ili naglo prelaze u lisnu dršku. Na naličju su često dlakavi, zelene ili bele boje. Cvetovi se nalaze na vrhu stabljike u obliku štitaste cvasti.

Photo:Pixabay

U prirodi raste na proplancima, u šumama, na livadama, ali zbog prekomernog i nepravilnog branja, danas je u znatnoj meri proređena i njenih prirodnih staništa je sve manje. U novije vreme, jagorčevina se veoma uspešno uzgaja kao hortikulturna biljka, sa više stotina varijeteta i hibrida koji uglavnom potiču iz Kine.

Ovog vesnika proleća najbolje je zasaditi ispod listopadnog drveća, gde će u toku cvetanja dobijati dovoljno svetlosti, a kasnije imati potrebnu vlagu i hladovinu

Ova biljka je nezahtevna i lako se gaji. Ukoliko je sadite u dvorištu, vrtu ili na balkonu, najpovoljnije mesto sadnje je ispod listopadnog drveća, gde će u toku cvetanja dobijati dovoljno svetlosti, a kasnije, kada pređe u period mirovanja, imaće dovoljno vlage i hladovine. Za gajenje u saksiji potrebna je posuda sa dobrom drenažom i veličine koja će biti prilagođena samoj rozeti biljke. Zemlja u kojoj je posađena jagorčevina treba da bude propusna i umereno vlažna, pa je neophodno voditi računa prilikom zalivanja da se listovi ne kvase previše, jer to ne prija biljci.

Photo:Pixabay

Preporuka je da se zalivanje obavlja potapanjem saksije u vodu, tako da lišće ostane suvo. Za bolje napredovanje u svom rastu i razvoju, jagorčevine zahtevaju prostorije sa jutarnjim suncem u kojima temperatura ne prelazi 18 stepeni. Da bi se novi cvetovi brže pojavili, potrebno je redovno uklanjati precvetale delove, a u periodu od oktobra do početka cvetanja poželjno je jagorčevinu prihranjivati tečnim mineralnim đubrivom za cvetnice, na svakih 15 do 20 dana.

 
Nakon cvetanja možete je razdeliti i time razmnožiti. Ukoliko želite da je izmestite u drugu saksiju, najbolje je da to uradite tokom septembra ili oktobra, na svake 2 godine. Da biste sačuvali biljku tokom vrelih letljih meseci, potrebno je da saksiju odložite na suvo i prohladno mesto u poluhladovini.

Photo:Pixabay

Jagorčevina sadrži primin, supstancu koja može da izazove iritacije osetljive kože, pa ukoliko ste alergični, obavezno pri sadnji i presađivanju nosite rukavice.
Većina nas je, po preporuci lekara, u terapeutske svrhe koristila jagorčevinu i to najčešće u obliku sirupa za iskašljavanje, naročito kod upala gornjih disajnih puteva. Ova biljka ima brojna lekovita svojstva.

Sadrži minerale poput natrijuma, kalcijuma, saponizide, kao i vitamin C. Pored blagotvornog dejstva na disajne organe, jagorčevina ulazi u sastav biljnih mešavina koje mogu biti od koristi pri lečenju slabosti srca, nesanice, migrene, nervne uznemirenosti. U Engleskoj i Holandiji njeni listovi se koriste za salatu.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas