Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Лепоте Србије

За праве заљубљенике у природу: 10 НАЈЛЕПШИХ ИЗЛЕТИШТА НА ФРУШКОЈ ГОРИ, савршених и за одмор и за истраживање

Фршка гора је позната по уређеним излетиштима, а ово су нека од најлепших за испуњен дан у природи

1692259825_shutterstock_1582783384.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако желите да проведете пријатан викенд у природном окружењу са породицом, кампујете са друштвом или само уживате у прелепој природи, можете да се запутите у једно од бројних фрушкогорских излетишта.

Већина излетишта на Фрушкој гори је уређена и налази се поред саобраћајница, културно-историјских споменика и угоститељских објеката, тако да поред самог уживања у окружењу, има доста прилике и за учење.

Следећих десет вам препоручују онлајн водич кроз Фрушку гору, Фрушкаћ и Натионал Геограпхиц:

1. Рохаљ базе

Место: Дивош

Рохаљ базе су добиле назив по подземним базама, односно скровиштима локалног становништва које се повлачило из Дивоша, Лежимира и околних села за време Другог светског рата. Склоништа су била смештена на тадашњем поседу дивошке породице Рохаљ, па отуда први део назива. На овом месту су били стационирани партизански одреди сакривени у земуницама, тако да је током рата ова локација била слободна територија. Одмах покрај пута се налази спомен-кућа, подигнута 1972, у којој су били изложени експонати НОБ-а.

Данас је напуштена и већи део експоната је пренет у Музеј Срема у Сремској Митровици. Недалеко од спомен-куће, у правцу стазице поплочане калдрмом, налази се спомен-гробље посвећено жртвама у рату.

Ова локација је омиљено излетиште мештана из Дивоша и других околних села, а нарочито су популарна ноћења у околној шуми за време првомајских празника. У близини се налази већи број планинских извора. На свега неколико километара се налазе манастири Кувеждин и Ђипша, а са падина се пружа леп поглед на село Дивош и сремску равницу. По ведром дану у даљини се јасно виде планине Цер и Мајевица.

2. Широке ледине

Место: Бешеново

Ово излетиште налази се недалеко од Бешеновачког Прњавора, у близини манастира Мала Ремета. Није уз пут за разлику од већине излетишта, али ће вас утабани пут и знакови одвести на локацију. Чим вам се укаже прелеп поглед на доњи Срем, знаћете да сте на правом месту. Ту су још и летњиковац, клупице и столови, као и омање игралиште за децу, па је излетиште идеално за одмор и породична окупљања.

На Широким лединама је 1942. године страдао народни херој Бошко Палковљевић Пинки, чије се спомен-обележје налази недалеко од излетишта.

3. Иришки венац

Место: Ириг

Иришки венац је најпознатији путни превој и раскрсница на Фрушкој гори. Највиши превој у Војводини, где се секу Партизански пут и магистрални пут Рума – Нови Сад, спаја око 20 километара удаљени Нови Сад са јужнијим деловима земље (Срем, Мачва). На самој раскрсници се налазе бензинска пумпа, ресторан, део за камповање. Непосредно покрај Партизанског пута, од раскрснице ка западном делу Фрушке Горе, у правцу Бранковца и Летенке, налази се већи број локација за излет и камповање.

Источно од Иришког венца налазе се споменик Слобода и ТВ торањ.

4. Бранковац

Место: Беочин

На Партизанском путу између Црвеног чота и Врдника налази се излетиште Бранковац с кога се пружа прелеп поглед на Нови Сад. Некада је ту у пуном јеку радило одмаралиште ПТТ-а, које је сад напуштено, а чини се да од свега само раде антене и репетитори који га окружују.

Велика ливада и широк појас овог излетишта омогућавају вам да нађете свој кутак за забаву. У близини се налази и шумски пут до Беочинског манастира, а тик испод ливаде постоји и шумски пут до Думбовачких водопада који је захтеван. Ако планирате да идете, будите на опрезу јер је пут стрм и опасан.

На овој ливади је 2012. отворен први сноуборд парк на Фрушкој гори, тако да је Бранковац популаран у свако доба године.

5. Андревље

Место: Черевић

На неких шест километара од села Черевић и обале Дунава налази се одмаралиште Андревље. На помало изолованој локацији на једном од најлепших делова Фрушке горе, ово је идеално место за одмор, рекреацију и боравак у природи. Некадашње одмаралиште је у потпуности реновирано 2008. године и ту се данас налази модерни конгресни центар који је уједно и туристичко-угоститељски објекат отвореног типа.

Локацију одликује велика ливада, својеврсно острво унутар густе шуме, која је једно од омиљених стецишта излетника и кампера за првомајске празнике. Пространа ливада, са постављеним головима за мали фудбал, љуљашкама и клацкалицама, погодна је за породични излет у природи. Од Андревља постоји пешачка стаза до Летенке и Партизанског пута, а долазак возилом је могућ из смера Черевића.

6. Стражилово

Место: Сремски Карловци

Стражилово је врх на Фрушкој гори, на 321 метру надморске висине. Познато је фрушкогорско излетиште, удаљено четири километра од Сремских Карловаца, а његовом значају највише доприноси гроб познатог српског песника Бранка Радичевића. Популарно је место одмора и боравка у природи Карловчана, а такође и радо окупљалиште младих и уметника.

Ту се налази одмаралиште Бранков чардак са рестораном и смештајем, а на централној ливади испред постављена је статуа Бранка Радичевића.

7. Поповица

Место: Сремска Каменица

Поповица је назив планинског врха на Фрушкој гори, а такође и назив насеља у Сремској Каменици, надомак Новог Сада. На крају насеља постоји мало место за камповање, код Дома пензионера. Одавде се може кренути даље ка осталим локацијама на Поповици – језеро, извор, видиковац са лепим погледом на Дунав и Нови Сад.

Поповица је позната и као место старта Фрушкогорског маратона који се организује у пролеће сваке године. До ње је могуће доћи и градским аутобусом (број 74) из Новог Сада.

8. Борковац

Место: Рума

Излетиште Борковац представља идеално место за одмор и рекреацију становницима из околних места, нарочито Руме. Због површине на којој се простире и своје бујне вегетације, ово излетиште можемо слободно назвати и плућима регије у којој се налази. У овом излетишту постоји неколико ресторана, кафића, као и хотел који је окружен боровом шумом. У парку можете уживати у шетњи покрај потока или трчањем на трим-стази уз коју су направљене дрвене справе за вежбање веселог колорита. На излетишту је започета и градња затвореног и отвореног олимпијског базена. Излетиште је посебно посећено за време догађаја као што су изложбе паса, сликарске колоније, а највише за првомајски уранак. Налази се на само неколико километара од Руме, тик уз Борковачко језеро.

У близини се налази и језеро Павловци, а нешто мало даље и манастири Ново и Старо Хопово. Од ауто-пута Београд–Загреб је удаљено само 10 километара и због тога ово излетиште има потенцијал да постане права туристичка атракција.

9. Летенка

Место: Гргуревци

Смештено у средишњем делу Фрушкогорја и једно од најпознатијих и највећих излетишта, Летенка је место за све љубитеље чистог планинског ваздуха и рекреације.

10. Змајевац

Место: Врдник

На највишим деловима Фрушке горе налазе се многобројна излетишта која с првим данима пролећа па све до почетка хладнијих јесењих дана постају одредишта многих заљубљеника у природу. Једно од тих је и излетиште Змајевац, са ког се пружа један од најлепших погледа на Срем, посебно у вечерњим сатима када почињу да се пале уличне светиљке у оближњим местима. Ово излетиште је опремљено многобројним дрвеним клупама и столовима, од којих су неки наткривени као прави летњиковци и потпуно усклађени с окружењем. Постоје и озидана ложишта која олакшавају припрему роштиља.

Змајевац се налази на раскршћу Партизанског пута и пута Врдник–Раковац. Недалеко су и Иришки венац и Лединачко језеро до којих се може стићи шумским путем.

*Комуналне службе не одлазе у природу, молимо вас да ваше смеће понесете са собом. Чувамо и волимо нашу земљу!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas