Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОКЛЕТСТВО

У Србији постоји "ДВОРАЦ ИЗГУБЉЕНИХ ДУША": После самоубиства ЋЕРКЕ у Беочину почело је ПРОКЛЕТСТВО (ФОТО)

Ако не будете добри, доћи ће по вас духови из дворца - одзвања годинама уназад родитељска претња малишанима из беочинског краја.

1598959069_dvorac-spicer-2011-2019-05.jpg
Дворац Шпицер Фото: Војислав Данилов
Oglas

Одрасли Беочинци три деценије упозоравају несташну децу да ће их, уколико не буду слушала, казнити невидљиви станари напуштеног замка Шпицер. Изговарају то (о)лако. Не трепћу. Али, призор из некада раскошног здања на обронцима Фрушке горе све више плаши и старије Сремце...

Раскош са 2.500 цветића
Тужан је осврт на централни хол са балконом, јер су у њему још видљиви трагови давне раскоши са укусом. На месту где је стајао камин од зелених керамичких плочица и 2.500 цветића сада је једно велико - ништа.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Шетња кућом духова, како називају дворац из 1898. године, далеко је од романтичне, јер уместо асоцијације на балове, буди страх.

Дворац из 1898. године буди страх.

До палате, која то одавно није, дели нас густо грање на дворишним плочницима и храброст да се кроз њега провучемо. Подмуклу тишину прекида само повремени звук сврака који не умирује, већ додатно распирује језу.

Витражи Фото: В. Данилов
Разваљена врата, разбијени витражи, огуљени зидови...

Јасно нам је само да стојимо пред здањем чији разбијени витражи, разваљена врата и огуљени зидови причају неку тешку причу. Парчићи стакла, комади урушеног тавана, смеће, шут, бачене игле и шприцеви део су свакодневне сценографије. Пењемо се "шкрипутавим" степеницама, водећи рачуна да се не стровалимо низ њих као у неком лошем филму. Простор са физичком празнином од које подилазе жмарци.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Овде је некада живела породица Шпицер, Еде, његова супруга Клара, син Јонас и кћерка Јохана. Немачки велепоседник и власник фабрике цемента пожелео је да баш на обронцима Фрушке горе сагради дом, па је тако никла велелепна палата по замисли чувеног Имре Стајндла, творца зграде мађарског Парламента.

Шпицерова ћерка се заљубила у коњушара...

Некадашња раскош се види на сваком кораку Фото: Војислав Данилов

Али кућа никада није била оно што је требало - кутак породичне радости. И данас се препричавају приче обавијене велом мистерије, по којима је несрећа почела да се "гнезди" међу зидове дворца када се Шпицерова кћерка заљубила у коњушара.

Украси Фото: В. Данилов
После ћеркиног самоубиства посејано је семе зле коби...

Замислите тај скандал на почетку 20. века. Па било је логично да имућни родитељи бране ту љубав, али нико није рачунао да ће лепа Јохана због тога себи одузети живот. Породица Шпицер је била завијена у црно, а људи су причали да је тада посејано семе зле коби од које се ни породица, ни дворац никада нису опоравили.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

На тавану су се гнездили голубови, плашећи Беочинце који су тврдили да је поткровље лавиринт мистерија. Од тада је прича о духовима из Шпицера постала свакодневна тема у овом крају.

Помен на Огњену Марију
Власници нису дозволили породицама да преузму тела настрадалих, него су их сами тајно сахранили на беочинском гробљу. Од тада се у локалној цркви сваке године на Огњену Марију врши помен настрадалима.
Погинуло је 10 радника који су тајно сахрањени

Причало се и да су 1910. године радници цементаре открили квар на парном котлу, упозоривши надлежне да сваког часа може да експлодира. Нико на то није реаговао. Недуго затим је котао експлодирао и десет радника је погинуло, а 35 тешко повређено.

Мештани кажу да се овде одигравају некакве мистериозне радње у режији духова, а палата као да оправдава надимак - "дворац изгубљених душа".

Прозори Фото: В. Данилов
Замак је био седиште нацистичке команде.

Шпицерови су почетком Другог светског рата отишли у Немачку, када је замак био седиште немачке команде. После рата је национализован и добио је нову намену, па га старији Беочинци памте као Дом културе, библиотеку, школу, радио-станицу... 

Прочитајте још: Када је ПУТИН сео на ОВУ СТОЛИЦУ сви су знали да ће бити први човек РУСИЈЕ (ФОТО)

Крајем 80-их година почео полако, али сигурно да тоне, стичући квалификације уклетог места. Неки су долазили са другачијим намерама, да би скидали паркет или лустере и простирали их у своје домове, док су неки други тврдили да су то радиле нечастиве силе.

Сваки улазак је на сопствену одговорност.

Данас је посета дворцу званично забрањена, а сваки улазак овде одиграва се на сопствену одговорност. Уз могућност да вам се плафон сруши на главу или да пропаднете кроз под.

Данијели Вранић и екипи је пропао под док су снимали спот!

- Замало се то десило певачици Данијели Вранић када је снимала спот за песму "Харфа". Таман када су се укључиле камере, урушио се део пода на коме су она и њена екипа стајали. Срећом, нико није повређен - прича Споменка Кречковић, станарка суседне зграде.

Младенци се сликају
Где је мистерија, ту је и апсурд, па су тако многи младенци баш овде склопили брак или се сликали међу траговима витража у дугиним бојама и остацима сецесије.

Прочитајте још: Када су у Радојеву ископали Милошев леш, сви су ЗАНЕМЕЛИ - Одмах је наређено да се ископа и његових 11 ЖРТАВА

Док са тугом говори о несрећној судбини дворца Шпицер који је стављен под заштиту "Покрајинског завода за заштиту споменика културе", али и даље неповратно пропада, мрак полако пада над Беочином. Нешто упорно шушка на спрату. Споменка каже да су вероватно почели да се скупљају наркомани, јер је то њихово време за дворске "игре". И они се не плаше духова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas