Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Алкохол у нези коже: Зашто се користи и која је његова функција?

Сви имамо предрасуде када је реч о алкохолу као састојку за негу коже.

1608411380_Depositphotos_39356317_s-2019--1-.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Алкохол је вероватно састојак који се погрешно схвата када је нега лепоте у питању.

Да, алкохол чини да кожа постане сува и затегнута и зато га већина нас протерује из својих ритуала неге. Али, у такво мишљење не спадају све врсте алкохола. Неки воле вашу кожу баш као и ви!

Прочитајте још: Недин бесквасни ХЛЕБ се препричава, а о паштетама се причају легенде. Ево њених рецепата!

Да ли је алкохол добар или лош за кожу?

То је мач са две оштрице. Наша коже има горко-слатку везу са алкохолом. Алкохол је, несумњиво, иритант, али то не значи за све врсте. Да ли ће он бити штетан, много зависи и од вашег типа коже. Алкохол је органско једињење које се вековима користе у лековима, пићима и растварачима.

Прочитајте још: Мајке двоје деце су ОРГАНИЗОВАНИЈЕ од мушкараца, али имају ОВАЈ проблем

Познат је по својим антисептичким и антибактеријских својствима. Алкохол се користи у готово свим производима за негу коже - од хидратантних крема и лосиона за тело до тонера и средства за чишћење. Већина нас је, у неком тренутку, користила алкохолни производ и схватила да нам не одговара. Оставља кожу сувом, надраженом и затегнутом. А да не спомињемо појаву акни. 

Алкохол, такође, уклања са коже вишак природних уља, што доводи до дехидратације коже

Која је функција алкохола у нези коже и зашто се користи?

Фото: Депозит

Ако је алкохол толико лош, зашто га сви брендови за негу коже користе у својим производима? Мора постојати неки разлог, зар не? Да, постоје разлози за његово присуство у вашим лосионима и кремама.

Прочитајте још: Неколико савета како да НЕГУЈЕТЕ КОЖУ током зимског периода

Прво: алкохол чини да густи производи омекшају и да буду мекани приликом наношења. Друго: алкохол помаже осталим састојцима за негу  (попут ретинола и витамина Ц) да утону дубоко у кожу. Али, запамтите, он руши вашу кожну баријеру да би упио остале састојке. Кожна баријера је оно што одржава кожу здравом, а када је оштећена, кожа постаје осетљива и надражена.

Прочитајте још: Навике због којих одећа брзо пропадне: Шта треба да избегавате?

Прочитајте још: Да ли обрве морају да се слажу са бојом косе? Шта су правила?

Алкохол такође делује и као:

  • растварач (помаже у мешању осталих састојака у производу)
  • антисептик (убија бактерије)
  • емулгатор (помаже у мешању две различите супстанце)
  • конзерванс (смањује кварење и чува козметички производ)
  • средство за фиксирање мириса пуфер (за уравнотежење нивоа пХ коже)
  • стабилизатор (спречава нежељене реакције) адстрингент (у тонерима и средствима за чишћење за смањење поре и затезање коже)

То су разлози због којих произвођачи користе алкохол у производима за негу коже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas