Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Alkohol u nezi kože: Zašto se koristi i koja je njegova funkcija?

Svi imamo predrasude kada je reč o alkoholu kao sastojku za negu kože.

1608411380_Depositphotos_39356317_s-2019--1-.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Alkohol je verovatno sastojak koji se pogrešno shvata kada je nega lepote u pitanju.

Da, alkohol čini da koža postane suva i zategnuta i zato ga većina nas proteruje iz svojih rituala nege. Ali, u takvo mišljenje ne spadaju sve vrste alkohola. Neki vole vašu kožu baš kao i vi!

Pročitajte još: Nedin beskvasni HLEB se prepričava, a o paštetama se pričaju legende. Evo njenih recepata!

Da li je alkohol dobar ili loš za kožu?

To je mač sa dve oštrice. Naša kože ima gorko-slatku vezu sa alkoholom. Alkohol je, nesumnjivo, iritant, ali to ne znači za sve vrste. Da li će on biti štetan, mnogo zavisi i od vašeg tipa kože. Alkohol je organsko jedinjenje koje se vekovima koriste u lekovima, pićima i rastvaračima.

Pročitajte još: Majke dvoje dece su ORGANIZOVANIJE od muškaraca, ali imaju OVAJ problem

Poznat je po svojim antiseptičkim i antibakterijskih svojstvima. Alkohol se koristi u gotovo svim proizvodima za negu kože - od hidratantnih krema i losiona za telo do tonera i sredstva za čišćenje. Većina nas je, u nekom trenutku, koristila alkoholni proizvod i shvatila da nam ne odgovara. Ostavlja kožu suvom, nadraženom i zategnutom. A da ne spominjemo pojavu akni. 

Alkohol, takođe, uklanja sa kože višak prirodnih ulja, što dovodi do dehidratacije kože

Koja je funkcija alkohola u nezi kože i zašto se koristi?

Foto: Depozit

Ako je alkohol toliko loš, zašto ga svi brendovi za negu kože koriste u svojim proizvodima? Mora postojati neki razlog, zar ne? Da, postoje razlozi za njegovo prisustvo u vašim losionima i kremama.

Pročitajte još: Nekoliko saveta kako da NEGUJETE KOŽU tokom zimskog perioda

Prvo: alkohol čini da gusti proizvodi omekšaju i da budu mekani prilikom nanošenja. Drugo: alkohol pomaže ostalim sastojcima za negu  (poput retinola i vitamina C) da utonu duboko u kožu. Ali, zapamtite, on ruši vašu kožnu barijeru da bi upio ostale sastojke. Kožna barijera je ono što održava kožu zdravom, a kada je oštećena, koža postaje osetljiva i nadražena.

Pročitajte još: Navike zbog kojih odeća brzo propadne: Šta treba da izbegavate?

Pročitajte još: Da li obrve moraju da se slažu sa bojom kose? Šta su pravila?

Alkohol takođe deluje i kao:

  • rastvarač (pomaže u mešanju ostalih sastojaka u proizvodu)
  • antiseptik (ubija bakterije)
  • emulgator (pomaže u mešanju dve različite supstance)
  • konzervans (smanjuje kvarenje i čuva kozmetički proizvod)
  • sredstvo za fiksiranje mirisa pufer (za uravnoteženje nivoa pH kože)
  • stabilizator (sprečava neželjene reakcije) adstringent (u tonerima i sredstvima za čišćenje za smanjenje pore i zatezanje kože)

To su razlozi zbog kojih proizvođači koriste alkohol u proizvodima za negu kože.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas