· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Да ли сте упали у ЈЕСЕЊУ ДЕПРЕСИЈУ? Ово су симптоми, али и решења како да се извучете

Код неких људи јавља се јесења депресија која и те како може утицати на квалитет живота, али и на здравље.

1632488800_woman-837156_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Долазак јесени и хладнијих дана праћен је тмурним и кишним временом, а недостатак сунца може и те како утицати не само на визичко, већ и на психичко стање неких особа.

Уколико вам расположење опада доласком  јесени, тада је највероватније реч о јесењој депресији.

Прочитајте још: ПЕТ кућхих навика које скоро СВИ чинимо, а привлаче ЛОШУ енергију и утичу на ФИНАНСИЈЕ

Јесења депресија је врста сезонског депресивног поремећаја који се јавља код људи током јесењег и зимског периода, и обично нестаје доласком пролећа.

Симптоми који указују на јесењу депресију су следећи:

- Депресивно расположење и нагле промене расположења

- Умор и губитак енергије

- Проблеми са спавањем

- Главобоља

- Анксиозност, напетост, нервоза и изражени песимизам

Уколико осећате неке од ових симптома, пожељно је да се обратите стручном лицу, али можете и сами помоћи себи на неколико начина.

Квалитетан сан

Стручњаци препоручују сан од најмање осам сати, као и одлазак у кревет пре поноћи. Квалтетан сан помаже у суочавању са анксиозношћу и стресом, укључујући и прелазак у јесењи период.

Дружење са позитивним људима

Слободно време проводите са пријатељима који су позитивни, а особе које су токсичне и које преносе негативне вибрације, треба избегавати, посебно ако се и ви осећате лоше.

Повећане дневне активности

Смањење дневног светла један је од главних узрока депресије у јесењем периоду, због чега треба боравити више у природи, како би се искористио сваки зрак јесењег сунца.

Такође, током боравка у природи вежбајте, возите бицикл, или радите неку другу физичу активност која вас испуњава, јер је научно доказано да се вежбањем смањује стрес и побољшава расположење.

Правилна исхрана

Правилна и уравнотежена исхрана која је богата разноврсним витаминима и минералима, посебно се препоручује током јесењег периода. Намирнице попут банана, јабука, зеленог чаја и тамне чоколаде позитивно утичу на здравље, као и на расположење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.