· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Da li znate zašto su venčanice bele boje i ko je pokrenuo taj trend?

Svaka mlada još od detinjstva mašta o prelepoj venčanici koju će nositi na svom venčanju, a da li znate zbog čega su baš bele boje?

1612876569_wedding-dresses-1485984_640.jpg
Foto: Pixabay

pre nego što su počele da se nose bele haljine, mlade su na venčanjima nosile najlepše praznične haljine koje su imale.

Pročitajte još: Ovu su najprijatniji MATERIJALI ZA LETO: Pažljivo birajte odeću

 

Smatralo se da venčanica bude haljina koja će se koristiti u raznim prilikama. haljine su se razlikovale u zavisnosti od životnog stanarda roditelja. Venac na glavi imao je obrednu funkciju, štiteći nevestu od zlih sila, a simbolično je izražavao želju za plodnošću, dok je veo imao ulogu da skriva njeno lice od pogleda drugih muškaraca.

Prvo zvanično venčanje u beloj haljini

Prvo zvenčanje u beloj haljini bilo je venčanje Filipe od Engleske 1406. godine, a potom i Meri I od Škotske kojoj je bela bila omiljena boja. Ipak, tada se taj trend nastavio, neveste su nosile uobičajene haljine svih boja, dok je u Skandinaviji naročito bila popularna crna.

Kada su nastale venčanice?

Bela haljina doživela je veliku popularnost 1840. godine kad su se venčali britanska kraljica Viktorija i princ Albert. Kraljica je na venčanju nosila raskošnu haljinu od bele čipke o čemu su tada izveštavali mediji, što je uticalo na to da se mnoge neveste odluče za haljinu bele boje. Tokom narednih decenija menjali su se stilovi, ali je haljina zadržala boju. Kasnije se proširilo verovanje da bela venčanica simbolizuje čednost, što zapravo nije bila prvobitna namera.

Pročitajte još: Kako se pere CRVENA KOSA? Pravimo jednu važnu grešku

 

U Srbiji su mlade nosile narodnu nošnju

Do pedesetih godina 19. veka mlade u Srbiji nosile su gradsku nošnju koja je nastala pod uticajem orijentalnog načina odevanja, tek u drugoj polovini 19. veka, mlade su počele da biraju bele haljine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.