· · Коментари: 0
ЖЕНЕ

Она је прелепа, славна и пише о људима које "једе" Америка (ВИДЕО)

О радостима, тугама и дилемама обичних људи у књизи "Тумач болести" 6. августа

1627636049_Dzampuri.PNG
Фото: Youtube/ screenshot The New Yorker

Вишеструко награђивана књига прича Џумпе Лахири "Тумач болести" (Пулицерова награда за књижевност, Награда ПЕН/Хемингвеј) биће тема је седамдесет осме трибине Лагуниног књижевног клуба која ће се одржати у 6. августа.

Прочитајте још: Српско јерменски бракови су најуспешнији из два добра разлога

Џумпа је ишчупана из корена

Џумпа Лахири рођена је 1967. у Лондону као ћерка индијских имиграната. Породица се врло брзо по њеном рођењу преселила у САД где је Џумпа Лахири магистрирала компаративну књижевност и докторирала на ренесансној уметности. Данас живи у Риму и пише на италијанском језику.

Њене приче су блиске нашим људима

Приче Џумпе Лахири су изузетно блиске нашим људима јер могу да се поистовете са њеним јунацима који су приморани да оду из домовине и мигрирају у средине које су им стране у нади да ће стићи до бољег живота.

Пише о мигрантима

У девет прича које путују од Индије до Америке и поново назад, ауторка отвара теме језика и идентитета, породичних односа и осећања припадности, и развија лепезу мигрантских осећања и расположења од носталгије до алијенације.

Прочитајте још: Жозе Сарамаго као блогер о мигрантима, банкама и левици

Лахиријева се више бави љубавима које се гасе, страстима које немају снагу да горе и блесцима препознавања сродних душа који ће се изгубити у полумраку рутине.

Како остати свој, а прилагодити се?

Јунаци и јунакиње морају да науче навигацију између два света, оног код куће, у свом роду, међу својима, и оног великог, агресивно-експанзивног, који ће отети највећи део њихове снаге и времена. Нервоза америчке брзине, ефикасности и површности не може се са индијским ритуалима чак ни суочити на истом терену, јер су енергије двеју култура толико несличне да се привидно и немају због чега сукобити.

Прочитајте још: Бразилка у Београду: Диван сте народ! (ФОТО)

О књизи ће говорити Владислава Гордић Петковић, професорка енглеске и америчке књижевности и ауторка поговора књиге и Мирољуб Стојановић, филмски и књижевни критичар.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tamara (@knjigozderka)

Прочитајте још: Грузијка у сред короне родила сина у Београду и каже да имамо ЈЕДНУ заједничку особину (ФОТО)

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.