Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

После ПРАЗНИЧНЕ долази ПОСТПРАЗНИЧНА ДЕПРЕСИЈА: Како да се изборите са овим стањем?

Иако се више пажње посвећује депресији уочи и током празника, незадовољство након празника је и те како присутно код много људи.

1641396708_2e98f5016a8be8a52264826593de44d0d54d4e13.jpg
Фото: Суттерстоцк
Oglas

Постпразнични синдром, стрес или депресија, појава је која дели исте карактеристике као анксиозност или поремећај расположења: несаница, мањак енергије, раздражљивост, потешкоће у концентрацији и тескоба.

Али за разлику од клиничке, постпразнична депресија траје краће. 

Иако је у питању релативно нови појам, стручњаци сматрају да ову врсту депресије узрокује повлачење хормона стреса, након неког великог догађаја (важан рок предаје неког задатка, важан догађај или пак празници). А ово повлачење хормона стреса има огроман утицај на наше биолошко и психолошко добростање.

Зашто се јавља постпразнична депресија?

Стрес око празника, организација, јурњава, куповина поклона, очекивања од самих празника, окупљање с породицом и пријатељима, завршавање пословних задатака пред празнике, све ово може бити и те како емотивно исцрпљујуће. И баш зато можемо осетити постпразничну депресију, када се све стиша и врати на старо.

Прочитајте још: Некоме РАДОСТ, а некоме ТУГА: Неколико савета како да пребродите празничну ДЕПРЕСИЈУ

Уз сав тај стрес, унос шећера (празничне посластице, колачи, торте и слаткиши) играју огромну улогу у појачању осећаја тескобе. Као и прекомерни унос алкохола.

Колико дуго траје постпразнична депресија?

Период трајања је индивидуалан за свакога, али уколико се симптоми попут раздражљивости, туге и исрпљености пролонгирају на неколико месеци, време је да посетите стручњака.

Како пребродити постпразничну депресију?

Водите рачуна о себи - спавајте довољно, здраво се храните, вежбајте и смањите унос шећера и алкохола. Колико год да немате воље, не избегавајте дружења јер социјалне интеракције кључне су за наше добро стање. Издвојте време за пријатеље и за хобије у којима уживате.

Будите стрпљиви и благи према себи јер ова осећања неће заувек трајати. Само је потребно време. Брините о себи и издвојте време за себе - читајте књиге, бавите се омиљеним хобијима, сликајте, пишите дневник...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas