Oglas
· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Posle PRAZNIČNE dolazi POSTPRAZNIČNA DEPRESIJA: Kako da se izborite sa ovim stanjem?

Iako se više pažnje posvećuje depresiji uoči i tokom praznika, nezadovoljstvo nakon praznika je i te kako prisutno kod mnogo ljudi.

1641396708_2e98f5016a8be8a52264826593de44d0d54d4e13.jpg
Foto: Sutterstock
Oglas

Postpraznični sindrom, stres ili depresija, pojava je koja deli iste karakteristike kao anksioznost ili poremećaj raspoloženja: nesanica, manjak energije, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji i teskoba.

Ali za razliku od kliničke, postpraznična depresija traje kraće. 

Iako je u pitanju relativno novi pojam, stručnjaci smatraju da ovu vrstu depresije uzrokuje povlačenje hormona stresa, nakon nekog velikog događaja (važan rok predaje nekog zadatka, važan događaj ili pak praznici). A ovo povlačenje hormona stresa ima ogroman uticaj na naše biološko i psihološko dobrostanje.

Zašto se javlja postpraznična depresija?

Stres oko praznika, organizacija, jurnjava, kupovina poklona, očekivanja od samih praznika, okupljanje s porodicom i prijateljima, završavanje poslovnih zadataka pred praznike, sve ovo može biti i te kako emotivno iscrpljujuće. I baš zato možemo osetiti postprazničnu depresiju, kada se sve stiša i vrati na staro.

Pročitajte još: Nekome RADOST, a nekome TUGA: Nekoliko saveta kako da prebrodite prazničnu DEPRESIJU

Uz sav taj stres, unos šećera (praznične poslastice, kolači, torte i slatkiši) igraju ogromnu ulogu u pojačanju osećaja teskobe. Kao i prekomerni unos alkohola.

Koliko dugo traje postpraznična depresija?

Period trajanja je individualan za svakoga, ali ukoliko se simptomi poput razdražljivosti, tuge i isrpljenosti prolongiraju na nekoliko meseci, vreme je da posetite stručnjaka.

Kako prebroditi postprazničnu depresiju?

Vodite računa o sebi - spavajte dovoljno, zdravo se hranite, vežbajte i smanjite unos šećera i alkohola. Koliko god da nemate volje, ne izbegavajte druženja jer socijalne interakcije ključne su za naše dobro stanje. Izdvojte vreme za prijatelje i za hobije u kojima uživate.

Budite strpljivi i blagi prema sebi jer ova osećanja neće zauvek trajati. Samo je potrebno vreme. Brinite o sebi i izdvojte vreme za sebe - čitajte knjige, bavite se omiljenim hobijima, slikajte, pišite dnevnik...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas