Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Психолошки проблеми који се крију иза НЕРЕДА У КУЋИ: Шта значи ако вам је кухиња или радни сто у ХАОСУ?

Неред који најчешће правите код куће може указивати на неле психолошке проблеме.

1640716171_dishes-g12f954fca_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У дому је наша енергија, на њега се одражава наше расположење и ментално стање, па чак и неред који правимо може открити скривене психолошке тешкоће.

Стручњаци истичу да се често на основу животног простора може увидети које су то унутрашње борбе које неко води.

Прочитајте још: Три највећа МИТА о ХИГИЈЕНИ у која и даље верујемо, а далеко су од ИСТИНЕ

Ево шта о вама на психолошком нивоу може открити неред који најчешће правите код куће:

Скривени отпад

Ако су отпад и канта за смеће скривени, а кућа на први поглед изгледа уредно, онда се власник такве куће труди да се другима покаже у најбољем светлу, често чак и носи маску. Таквима је важно да сачувају позитиван имиџ, чак и по цену заблуде и илузије.

Покварене ствари

Покварене ствари у дому указују на то да особа није у стању да сама реши своје проблеме, већ чека да то уради неко други. Обично такви људи гледају на живот кроз "ружичасте наочаре", не праве конкретне планове и живе за један дан, надајући се да ће се једног дана све решити само од себе.

Неуредан радни сто

Претрпан радни сто обично говори о инфантилизму, ексцентричности и прецењеном самопоштовању.

Али понекад претрпани сто може говорити о домишљатости и развоју креативних квалитета, само ако особа може лако пронаћи праву ствар међу нередом.

Препуне канте и корпе за веш

Ако је канта за отпатке увек пуна, као и корпа за веш, онда је особа склона одлагању, односно радије одлаже ствари за касније.

Прљава кухиња

Прљава кухиња може бити знак депресивног расположењка. Чак и људи који не воле чишћење настоје да кухињу одржавају чистом, пре свега из хигијенских разлога. Особе са смањеном енергијом и вољом углавном започну занемаривање дома од кухиње - флеке на радној плочи, натрпани судови у судопери, итд.

Прљаво купатило

Прљаво купатило може бити знак дуготрајног стреса. Купатило се најпре одржава чистим као и кухиња, а уколико је занемарено, то може значити да је особа стално напета, под стресом и у журби.

Нагомилавање ствари

Претерано складиштење ствари у кући може бити знак поремећа које се у психологији назива претераном акумулацијом непотребних ствари. То може бити вид опсесивно-компулсивног поремећаја, а у оваквом случају неопходно је консултовати се са стручлним лицем попут психолога или психотерапеута.

Минимализам

Ако на улазу у кућу постоји осећај празнине, односно практично нема намештаја, посуђа, и сличних ствари, то може указивати на то да је власник дома инфантилан и очекује да им је потребна нека особа како би створила пријатно окружење. Често овакви људи сматрају да не могу бити срећни када су сами.

Превише педантно

С друге стране, крајност је и превелика чистоћа и страх од нереда који се такође може сматрати видом опсесивног-компулсивног поремећаја.

Запамтите, избацивањем непотребних ствари из дома, његовим уређењем, животом у чистом и слободном простору, заправо помажете себи да се решите негативних мисли. Уређење изнутра може зависити од уређења споља, као и супротно. Зато не заборавите да се редовно посветите и једном и другом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas