Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је ектопична трудноћа? Уколико приметите ове симптоме одмах се јавите лекару

Обратите пажњу на поједине симптоме

1649840868_bolovi-u-stomaku.jpg
Фото: унспласх.цом
Oglas

Ектопична трудноћа може бити веома тежак догађај за будуће родитеље. Погађа једну од сваких 80-90 трудноћа , или 11.000 трудница сваке године, каже НХС. Трагично, екоптична трудноћа значи да беба не може да преживи. Ово може изазвати емоционални стрес за будуће родитеље, али може озбиљно угрозити здравље труднице.

Шта је ектопична трудноћа?

Ектопична трудноћа је свака трудноћа која настаје насађивањем (имплантација) оплођеног јајашца у ткиво изван за то предвиђеног места (ендометрија тела матернице). Ектопична трудноћа у већини случајева настаје у јајоводу, што се назива тубарна трудноћа. Осим јајовода оплођена јајна станица може се имплантирати у јајнику , трбушној шупљини  или у врату матернице. Оплођена јајна станица може се имплантирати и у атретични рог матернице.

Шта узрокује ектопичну трудноћу?

Често узроци ванматеричне трудноће нису јасни и за већину жена то је непознаница, али постоји неколико услова који могу повећати вероватноћу да се то догоди.

Пушење
Старија старост (ризик је највећи код жена старости 35-40 година)
Инфламаторна болест карлице (упала репродуктивног система обично узрокована СТИ)
Историја ектопичне трудноће
Ако сте имали третмане плодности као што је ИВФ
Претходна операција на јајоводима
Затрудњети док користите интраутерини уложак (ИУД) као контролу рађања
Који су знаци и симптоми ванматеричне трудноће?
Често нема симптома ванматеричне трудноће, а обично се открије када мајка иде на рутински преглед трудноће.

Ако имате симптоме, они ће обично почети да се појављују између четвртог и 12. месеца трудноће.

То може укључивати:

Вагинално крварење
Смеђи водени исцједак
Бол у доњем делу стомака са једне стране
Изостала менструација
Неудобност приликом одласка у купатило
Бол у врху рамена


Шта је бол у врху рамена и како се осећа?

Бол у врху рамена је када доживите ненормалан бол на месту где вам се рука и раме спајају. Није познато зашто се овај посебан бол јавља након ванматеричне трудноће, али се сматра да је повезан са унутрашњим крварењем које се може јавити са овим стањем. Ако осетите овај бол, одмах треба да добијете лекарски савет.

Шта се дешава током и након третмана?

Лечење ептопичне трудноће зависиће од бројних фактора, али постоје три главне опције. Женама које су у раној фази трудноће може се рећи да сачекају побачај. Неким женама се даје лек у облику ињекције како би се зауставила трудноћа. Операција се може користити за уклањање оплођеног јајета, а понекад и јајовода.

Али ако је јајовод пукао, то може изазвати крварење које је опасно по живот и мораће хитно да се оперише. Већина жена које су имале ванматерничну трудноћу моћи ће поново да затрудне , чак и ако им је уклоњен јајовод, уверава НХС.

У њему се наводи да укупно 65 одсто жена постигне успешну трудноћу у року од 18 месеци од ванматеричне трудноће.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas