· · Komentari: 0

Šta je ektopična trudnoća? Ukoliko primetite ove simptome odmah se javite lekaru

Obratite pažnju na pojedine simptome

1649840868_bolovi-u-stomaku.jpg
Foto: unsplash.com

Ektopična trudnoća može biti veoma težak događaj za buduće roditelje. Pogađa jednu od svakih 80-90 trudnoća , ili 11.000 trudnica svake godine, kaže NHS. Tragično, ekoptična trudnoća znači da beba ne može da preživi. Ovo može izazvati emocionalni stres za buduće roditelje, ali može ozbiljno ugroziti zdravlje trudnice.

Šta je ektopična trudnoća?

Ektopična trudnoća je svaka trudnoća koja nastaje nasađivanjem (implantacija) oplođenog jajašca u tkivo izvan za to predviđenog mesta (endometrija tela maternice). Ektopična trudnoća u većini slučajeva nastaje u jajovodu, što se naziva tubarna trudnoća. Osim jajovoda oplođena jajna stanica može se implantirati u jajniku , trbušnoj šupljini  ili u vratu maternice. Oplođena jajna stanica može se implantirati i u atretični rog maternice.

Šta uzrokuje ektopičnu trudnoću?

Često uzroci vanmaterične trudnoće nisu jasni i za većinu žena to je nepoznanica, ali postoji nekoliko uslova koji mogu povećati verovatnoću da se to dogodi.

Pušenje
Starija starost (rizik je najveći kod žena starosti 35-40 godina)
Inflamatorna bolest karlice (upala reproduktivnog sistema obično uzrokovana STI)
Istorija ektopične trudnoće
Ako ste imali tretmane plodnosti kao što je IVF
Prethodna operacija na jajovodima
Zatrudnjeti dok koristite intrauterini uložak (IUD) kao kontrolu rađanja
Koji su znaci i simptomi vanmaterične trudnoće?
Često nema simptoma vanmaterične trudnoće, a obično se otkrije kada majka ide na rutinski pregled trudnoće.

Ako imate simptome, oni će obično početi da se pojavljuju između četvrtog i 12. meseca trudnoće.

To može uključivati:

Vaginalno krvarenje
Smeđi vodeni iscjedak
Bol u donjem delu stomaka sa jedne strane
Izostala menstruacija
Neudobnost prilikom odlaska u kupatilo
Bol u vrhu ramena


Šta je bol u vrhu ramena i kako se oseća?

Bol u vrhu ramena je kada doživite nenormalan bol na mestu gde vam se ruka i rame spajaju. Nije poznato zašto se ovaj poseban bol javlja nakon vanmaterične trudnoće, ali se smatra da je povezan sa unutrašnjim krvarenjem koje se može javiti sa ovim stanjem. Ako osetite ovaj bol, odmah treba da dobijete lekarski savet.

Šta se dešava tokom i nakon tretmana?

Lečenje eptopične trudnoće zavisiće od brojnih faktora, ali postoje tri glavne opcije. Ženama koje su u ranoj fazi trudnoće može se reći da sačekaju pobačaj. Nekim ženama se daje lek u obliku injekcije kako bi se zaustavila trudnoća. Operacija se može koristiti za uklanjanje oplođenog jajeta, a ponekad i jajovoda.

Ali ako je jajovod pukao, to može izazvati krvarenje koje je opasno po život i moraće hitno da se operiše. Većina žena koje su imale vanmaterničnu trudnoću moći će ponovo da zatrudne , čak i ako im je uklonjen jajovod, uverava NHS.

U njemu se navodi da ukupno 65 odsto žena postigne uspešnu trudnoću u roku od 18 meseci od vanmaterične trudnoće.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.