· · Komentari: 0
ISHRANA

Koja je razlika između SMEĐIH i BELIH jaja?

Jaja su namirnica koju svakodnevno koristimo kada je spremanje obroka u pitanju.

1636386318_shutterstock_1491525422.jpg
Foto: Sutterstock

Da li ste se ikada zapitali postoji li razlika između jaja sa belom i jaja sa smeđom ljuskom? Zbog čega su neka bele boje, a druga smeđe, i da li to utiče na ukus?

Naime, boja ljuske jajeta zavisi od rase kokoške koja nosi jaje, a ne od ishrane, životne sredine ili drugih faktora, akko mnogi mogu da pretpostave.

Pročitajte još: Rezultat će vas ODUŠEVITI: Sledeći put kad budete kuvali JAJA, u vodu sipajte SODU BIKARBONU

I bela i smeđa jaja su prirodna, kao i svetlije i tamnije nijanse smeđe boje, pa čak i ona koja su siva.

Takođe, ne postoji nikakva razlika u ukusu ili kvalitetu jajeta na osnovu boje ljuske.

“Bela jaja legu kokoške sa belim perjem, dok žuta jaja legu koke sa šarenim i crvenim perjem. Takođe, postoji i vrsta Amerukana kokoški koje legu jaja sa plavom ljuskom”, objasnio je Tro. V. Bui sa Univerziteta Kornel za "New York Times".

Bele kokoške često nose bela jaja, a smeđe, crvenkaste kokoške imaju više pigmenta u ljusci jajeta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.