Oglas
· · Komentari: 0
Libija

Šta je PROKLETSTVO GADAFIJEVOG PROROČANSTVA? Krenulo je avgusta 2011. godine, a sada se OBISTINJUJE

Avgusta 2011. godine, nakon što su libijski pobunjenici i NATO otpočeli napad na Tripoli, Muamer Gadafi održao je govor u kome je pozvao pristalice da brane Libiju od stranih napadača.

1596449693_Capture.JPG
Foto: Printscreen/You Tube/ euronews (in english)
Oglas

Devet godina kasnije Gadafijev govor pokazao se gotovo proročkim. Kakva je uloga velikih sila u sukobu oko kontrole naftnih polja Libije.

U tom govoru Gadafi je rekao da postoji zavera za kontrolu libijske nafte i za kontrolu libijske zemlje, za njenu ponovnu kolonizaciju, navodi Gardijan.

- To je nemoguće, nemoguće. Borićemo se do se poslednjeg muškarca i poslednje žene, dok se ne odbrani Libija od istoka ka zapadu, severa ka jugu - rekao je Gadafi u obraćanju koje je prenosila televizijska stanica.

Dva meseca kasnije, Gadafi je krvav i ošamućen vučen ulicama rodnog grada Sirta, pre nego što je ubijen.

Pročitajte još: "Oni redovno dolaze": Iznad Korija ugledali SVETLOST - pre 2.000 godina na ISTOM MESTU car Konstantin VIDEO KRST

Nakon devet godina, posle izbijanja drugog građanskog rata, Gadafijev govor nije daleko od istine – kako su se SAD povukle od one uloge koju su imale u svrgavanju Gadafija, na Libiju su se obrušile ojačale regionalne sile.

Dok se bitka seli ka Sirtu, ka naftnom dragulju zemlje, promalja se borba za potencijalnu kontrolu nad naftnim bogatstvom Libije.

Foto: Deposit

Sirta - Gadafijeva vizija Afrike

Sreća je okrenula leđa Sirtu nakon Gadafijeve smrti.

Taj grad je nekada predstavljao Gadafijevu viziju Afrike. Vile u avenijama sa drvoredima eukaliptusa koje su pripadale aparatčicima režima, sravnjene su sa zemljom, a Islamska država terorisala je grad pre nego što su njeni pripadnici proterani 2016. godine.

Kršeći međunarodni embargo na oružje, grad i okolna pustinja su poslednjih nedelja preplavljeni oružjem i borcima, pošto su snage lojalne vladi u Tripoliju mobilisane s jedne strane fronta, a one koje se bore na strani generala Haftara, koga je imenovao rivalski parlament u Tobruku, stacioniran je sa druge strane ratne linije.

Sirta je bila Gadafijeva vizija Afrke!

Ulog je najznačajnije bogatstvo Libije – najveće rezerve nafte na celom afričkom kontinentu. Većina naftnih polja u zemlji nalazi se u basenu Sirta i vrede milijarde dolara godišnje. Snage Haftara, koje kontrolišu taj grad, uvele su blokadu izvoza nafte u januaru, čime je prihod opadao, jer je dnevna proizvodnja pala sa oko milion barela na svega 100.000 barela dnevno.

Plate službenicima iz Gadafijevih rezervi 

Primoran da smanji plate državnim službenicima i trenutno troši rezerve nasleđene iz Gadafijeve ere, Tripoli očajnički želi da ukloni Haftarove snage.

Pročitajte još: GLEDAJU NAS NEPRESTANO? 10 najluđih teorija o vanzemaljcima (VIDEO)

Vlada Nacionalnog jedinstva zapadne Libije (GNA), koju su UN zvanično priznale kao legitimnu vladu zemlje, stvorena je 2015. godine. Ta vlada je u sukobu s upravom Tobruka, formiranom kada su se poslanici pušteni iz zatočeništva u taj istočni grad nakon spornih izbora.

Tobruk je imenovao Haftara, bivšeg zapovednika vojske pod Gadafijem i jednokratnog saradnika CIA, da bi predvodio svoju Libijsku nacionalnu armiju (LNA).

I dalje snažan uticaj Francuske

Glavni saveznici vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) su Turska i Katar, prijateljski nastrojene prema Muslimanskom bratstvu, i donekle Italija, koja se oslanja na GNA da zaustavi kretanje migranata koji prelaze Sredozemno more do njenih obala.

Haftara podržavaju čelnici UAE, Egipta, Saudijske Arabije i Jordana, koji politički islam vide kao pretnju vlastitoj moći i Rusija, još sveža od uspeha u Siriji i koja želi da proširi svoj uticaj u arapskom svetu.

Pročitajte još: Mladić je pronašao sliku od pre 115. godina i shvatio da je REINKARNACIJA ovog čoveka (FOTO)

Vlada Velike Britanije pod Dejvidom Kamerunom i Francuska pod Nikolasom Sarkozijem bili su ključni instrumenti u svrgavanju Gadafija. Međutim, dok London sada diplomatski radi s margine, Pariz je održao snažan udeo u dešavanjima na terenu.

Uviđajući potrebu da pomogne svojim bivšim sahelskim kolonijama u borbi protiv rasta džihadističkih pokreta u regionu nakon revolucije u Libiji 2011. godine, Francuska sada podržava Haftara i Libiju pod vođstvom sekularnih snaga kako bi osigurala sigurnost svojih trupa na jugu.

Grupa "Vagner"
Borbe su dodatno zakomplikovane plemenskom dinamikom, širenjem ratovanja bespilotnim oružjem i sve većim prisustvom stranih plaćenika: ruska grupa "Vagner" pruža ključnu taktičku podršku Haftarovoj vladi (LNA) od prošle godine. Oko 10.000 Sirijaca, čiji vlastiti posrednički rat još besni, takođe se sada bore na obe strane sukoba, namamljeni većim platama nego što mogu da zarade kod kuće. I pripadnici GNA i LNA suočavaju se sa optužbama za regrutovanje muškaraca iz Čada, Somalije i Sudana kako bi radili kao čuvari ili jedinice za podršku, koji se umesto toga nalaze na frontu Libije kao topovsko meso.

- Na mnogo načina ratove u Siriji, Ukrajini i sada Libiji možete smatrati ekvivalentima Španskom građanskom ratu 1930-ih - rekao je Peter Singer, specijalista za ratovanja 21. veka i viši saradnik u Fondaciji "Nova Amerika".

Prama Singerovim rečima, ne samo da su razne sile uključene u sukobe, kroz kombinaciju zvaničnih i angažovanih snaga, već i sukobe koriste kao svojevrsni poligon za ono što funkcioniše i sa čim se mogu izvući.

- Baš kao tridesetih, videćemo repove ovih sukoba u godinama koje dolaze - dodaje Singer.

Ova godina, 2020. je već donela vrtoglavu eskalaciju sukoba u Libiji, a Sirt pod kontrolom LNA, zajedno sa naftnim poljima južno od grada, mogao bi da bude okidač za neviđene sukobe stranih sila na libijskom tlu.

Egipat proglasio otvorenu intervenciju 

Krajem prošle godine Haftar je bio blizu zauzimanja Tripolija. U januaru je Turska preduzela dramatične akcije kako bi sprečila da glavni grad padne, prateći izjavu o očiglednoj vojnoj podršci GNA slanjem trupa, bespilotnih letelica, sistema protivvazduhoplovne odbrane i sirijskih boraca da povuku snage odmetnutog generala.

Pročitajte još: "Drago mi je što neću doživeti ono što vidim": Ubiće trojicu POLITIČARA, a Beogradom će marširati vojska

Hrabar potez se isplatio: u razmaku od nekoliko meseci, Turska je preokrenula rat, a Haftar je bio primoran da se povuče iz većeg dela zapadne Libije.

Da bi se suprotstavio Turskoj, prošlog meseca egipatski parlament takođe je proglasio otvorenu vojnu intervenciju u Libiji, upozoravajući da će, ukoliko snage pro-GNA napreduju ka Sirtu, Kairo odgovoriti "direktnom akcijom".

U čijim rukama je sudbina naroda Libije?

"Vagnerovi" plaćenici koji nastupaju u ime Moskve i Abu Dabija konsoliduju svoje prisustvo u vazduhoplovnoj bazi El Jufra južno od Sirte, raspoređujući najmanje 14 borbenih aviona "mig-29" i "Su-24" iz Sirije, a navodno su takođe preuzeli kontrolu nad najvećim u naftnim poljem u zemlji, Šarara i transportnom lukom Sider.

Analitičarka Međunarodne krizne grupe Klaudija Gacini izjavila je da je jedini način da se stanje u Libiji reši je da se podele prihodi od nafte.

Pročitajte još: Uskoro nas očekuju dve velike KIŠE ZVEZDA PADALICA: Ovim danima POGLEDAJTE U NEBO i ZAMISLITE ŽELJE

- Nažalost, nijedna strana se verovatno neće odreći tako važne stvari - istakla je Gacinijeva.

Dugo očekivana revizija Centralne banke Libije trebalo bi da započne ove nedelje, što bi moglo da pomogne okončanju šestomesečne naftne blokade. Međutim, mnogi smatraju da je toliko strana uključeno u sukob i da je toliko isprepletanih interesa da je teško postići kompromis.

S obzirom na to da su Ujedinjene nacije uglavnom isključene iz rasprava između Rusije i Turske, rizik od zamrznutog sukoba ili čak podele zemlje izgleda da raste.

To se možda nije dogodilo onako kako je Gadafi predvidio 2011., ali danas sigurno ne bi prepoznao Libiju, koja je postala "igralište za strane sile".

Sudbina naroda Libije sve je više u njihovim rukama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas