· · Komentari: 0
Neponovljivo

Stiv Mekvin je od OVOG AUTOMOBILA napravio najveću ikonu! (FOTO/VIDEO)

"Ford mustang GT fastbek" iz 1968. je jedna od najčudesnijih legendi američke auto-industrije prodat za 3,7 miliona dolara

1594990844_1524063197732.jpg
Foto:"Ford"

Ne postoji ni jedan automobil na svetu koji je samo sa jednom filmskom ulogom zauvek postao legenda kao što je to slučaj sa "ford mustangom GT fastbekom" iz 1968. godine, koga je "provozao" ulicama San Franciska, u nezaboravnom filmu "Bulit", najveći šmeker Holivuda, neodoljivi Stiv Mekvin.
Prva generacija "ford mustanga" se proizvodila od proleća 1964. do kraja 1973. Predstavljanje "mustanga" je u američki auto-sleng uvelo pojam "poni kar".

Foto:"Ford"

Datum koji je izmenio američku, ali i svetsku auto-industriju je 17. april 1964. godine kada je predstavljen model sa čvrstim krovom i kabriolet. "Fastebek" verzija je predstavljena u avgustu te godine.

Pročitajte još: OVO SAMO RETKI ZNAJU: Čuvenu firmu osnovao FRANCUZ (Foto)

Imao je motor od šest cilindara, menjač sa tri brzine, crne pojaseve napred, svetlije obojen poklopac "pretinca za rukavice", nezaboravan izgled upravljača, instrument tablu koja će večito biti "ona prava" i koštao je 2.368 tadašnjih dolara!

Foto:"Ford"

Svet je "Fordu" ponovo bio pod nogama. Usledio je snažniji motor sa osam cilindara,od 3,3 litre radne zapremine, više "konja", više adrenalina...Tada se u priču uključio i "Šelbi" pa smo dobili još snažnije, još neukrotljivije "mustange". Pojavio se i 1965. na Reliju Monte Karlo i naravno "oduvao" konkurenciju.

Sledeće 1966. godine "mustang" je dobio novu rešetku hladnjaka, novi trostepeni automatski menjač, agregat V8 sa 225 konja, novi radio, još neke "sitnice" ali je i dalje to bio "čistokrvni ždrebac" iz "Fordove" štale. Koliko je Amerika ludela za njim neka ilustruje podatak da je 1966. prodato 72.119 primeraka što je bilo dvostruko više od drugoplasirane "ševrolet impale".

Zanimljiva je prodaja "Forda" u Nemačkoj. Naime, "Krup" je registrovao kamion sa tim imenom! Nemci su tražili 10.000 dolara da prodaju "pravo na ime" ali je "Ford" to odbio, prodavao je "mustange" sa drugim logom sve dok prava na ime "Krupa" nisu zastarela.

Nebrojene verzije "mustanga" su pravljene. I sa pogonom na sva četiri točka, raznim vrstama krova, motora, menjača, a za Australiju je pravljena i verzija sa volanom na desnoj strani.
U 1967. godini motor je već imao 340 KS!

Foto:"Ford"

I onda dolazi 1968. godina. U filmu "Bulit" maestralni Stiv Mekvin (bez dublera) praši "mustangom GT fastbekom" ulicama San Franciska nadmećući se sa "dodž čardžerom". Taj "mustang fastbek GT 2+2" kasnije je bio u posedu Kirnana ali je njegov sin Šon 10. januara 2020.godine prodao nepoznatom kolekcionaru ovaj automobil za 3,7 miliona dolara! 

Pročitajte još: Trebalo je da bude TRAKTOR, a postao je najsvestranija mašina (FOTO)

Ovaj model kojeg je Stiv Mekvin vozio pravljen je od avgusta 1966. do avgusta 1968. Pravljen je u "Fordovim" fabrikama u Derbornu u Mičigenu, u San Hozeu u Kaliforniji, Matukanu u NJu Džersiju, Valensiji u Venecueli, Meksiko Sitiju, Limi u Peruu...

Foto:"Ford"

Dizajner (1965.) je bio Ros Hempris, imao je dvoja vrata, tvrd krov, motori su imali zapreminu od 3,3 litra pa sve do 7,0 litarskog "kobra džet V8". Snaga se kretala od 200 pa sve do 428 KS!

Ugrađivanji su manuelni menjači sa tri i četiri brzine i automatik sa tri stepena prenosa.
Dužina vozila je 4.663 mm, širina 1.801 mm, visina 1.311 mm sa međuosovinskim rastojanjem od 2.743 mm. Masa vozila je 1.251 kg.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.