· · Komentari: 1
LEGENDE

Omiljeno vozilo taksista, bio je simbol AMBASADORA, gasterbajtera i DIREKTORA (VIDEO)

U drugoj polovini 20. veka muškarac koji je "držao do sebe" vozio je "mercedes 123".

1605009471_merc123Piksabej.jpg
Foto: Depozitfoto

Pre 45 godina rođena je zvezda. Sa trake čuvene nemačke fabrike sišalo je vozilo ” W 115/114″ i istog trenutka su počeli da rade na novom modelu. Možda futuristički dizajn? Ili klasičan? Pobedila je nemačka funkcionalnost i 1974. godine je sklopljen prvi prototip. Popularna - mečka!

Pročitajte još: SVI su ga ŽELELI, a onaj ko ga je IMAO bio je KRALJ ASFALTA

Punih sedam godina je bilo potrebno da “W 123” dobije konačan izgled. Prošao je kreš testove. Ali, kada je krenuo da jezdi po ulicama svi su znali da će biti legendaran.

Priprema do perfekcije je trajala 7 godina!

Slogan vezan za serijsku proizvodnju "stodvadesettrojke" glasio je "Priprema do perfekcije". Prvih 16 vozila skloljeno je 1975. godine i novi model je oduševio svet. Čitave sledeće godine su radili za već plaćene porudžbine!

Gasterbajter koji je uspeo u životu vozio je ovakav automobil Foto: Piksabej

Odmah je bio prepoznatljiv. Odmah je bio sinonim za udobnu vožnju. Direktori su ih poručivali i čekali. Ambasadori su iz njih posmatrali svet sa visine. Taksisti koji su ih vozili imali su više posla. Za njim je vladala opšta jagma do 1977. godine, a interesovanje za kupovinu nikada nije prestalo.

Pročitajte još: Bio je RUŽAN, svi su mu se smejali, ali danas KOLEKCIONARI ne pitaju KOLIKO KOŠTA

Farovi su odmah postali simbol raspoznavanja skupljih i jeftinijih modela, jer su bili horizontalni umesto do tada vertikalnih.  Bazni model je koštao 18.870, a jači 26.895 nemačkih maraka. Cene su se kasnije kretale i do 80.000 maraka, a sve je poskupljivala oprema.

Najprodavaniji model bio je “240 D” kojih je proizvedeno 448.986 vozila.

Pročitajte još: Zvali su ga žaba, ružno pače, koza, a mi smo mu tepali SPAČEK (Foto/Video)

Limuzine su redizajnirane 1983. godine, a pojavio se i karavan. Lista čekanja za kupovinu je na početku bila toliko duga da se na njega čekalo i po tri godine. Međutim, stari polovnjaci se i danas traže o lako prodaju.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.