· · Komentari: 0

Kako da vaš KLIMA UREĐAJ u automobilu BOLJE RASHLAĐUJE I MANJE SE KVARI? Sledite ovih 6 TRIKOVA i SAVETA

Izbegnite česte greške koje dovode do kvara i nedovoljnog hlađenja vozila

1652791470_olav-tvedt-JJBxXvgnh5s-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Leto je sve bliže, a samim tim i vrlo visoke temperature koje dovode do zagrevanja unutrašnjosti svakog automobila. Da bi vaš klima uređaj u vozilu radio bolje i kako biste izbegli kvarove koji su sve češći, obratite pažnju na ovih šest stvari.

1. Ne palite istovremeno motor i klimu

Ovu grešku skoro svi pravimo. U želji da što pre rashladimo unutrašnjost vozila, palimo istovremeno i auto i klimu. Međutim, to stvara opterećenje!

Preporučljivo je da sačekate bar 30 sekundi nakon pokretanja motora. Vodite računa i o gašenju klima uređaja - potrudite se da ugasite klimatizaciju bar nekoliko minuta pre nego što ugasite motor.

2. Postepeno pojačavajte hlađenje

Još jedna u nizu čestih grešaka jeste i momentalno pojačavanje klime na maksimum. Ovaj potez je razumljiv s obzirom da temperature u unutrašnjosti vozila mogu zaista biti visoke tokom letnjih meseci. Ali, ta navika je izuzetno loša! Najoptimalnije bi bilo da postepeno pojačavate hlađenje, ali da uz to vodite računa da ne bude prevelika razlika u temperaturi jer to može biti jako štetno po naše zdravlje.

Pročitajte još: Zabeležen porast prodaje KAMPERA: Ekološki saveti kako da se upustite u ovakve turističke avanture

3. Dugme za recirkulaciju

Ovo dugme je jedno od onih koji se vrlo retko koriste - na njemu je nacrtan automobil sa malom kružnom strelicom. Zapravo, njegova namena kada se pritisne jeste da, umesto da uzima vazduh spolja, on koristi onaj koji se već nalazi unutar kabine. Ali, budite oprezni! Ako duže koristite ovaj sistem, vazduh se brže može razrediti, a vlažnost istog postati znatno velika.

4. Provera akumulatora i remena

Redovno proveravajte ova dva krucijalna elementa: ako je akumulator poprilično star ili je remen popustio, to se može odraziti na kapacitet i kvalitet hlađenja.

Pročitajte još: Kako da pravilno očistite klimu u vašem automobilu? Rešite se ustajalog vazduha i bakterija pomoću ovih jednostavnih koraka

5. Otvori za ventilaciju

Mnogi vozači zaboravljaju da prekontrolišu otvore za ventilaciju i spoljnu rešetku. Oni moraju uvek da vam budu čisti kako bi protok vazduha bio neometan i odgovarajući. Benefiti održavanja ovih otvora čistim su i zdrstavstvene prirode - znatno manje nečistoća i bakterija će se naći u vašim plućima.

6. Na kratkim relacijama izbegavajte klima uređaj

Ne morate po svaku cenu paliti klimu. Ako do vašeg odredišta treba manje vremena, bolje je i po vaše zdravlje, ali i automobil da izbegnete paljenje klime. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.