Oglas
· · Komentari: 0
Kontrola

Ne morate da za svaku sitnicu idete kod majstora, nešto možete i sami

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite u sopstvenoj režiji bez mnogo muke i nauke

ssaveti-2-1.jpg
Oglas

Automobil je, kažu „skupa igračka“. Novi su sve skuplji, polovni tokom eksploatacije zahtevaju više ulaganja u održavanje, delovi su, bar oni originalni i kvalitetni papreni. Majstori, pak imaju svoju tarifu koja nam se često učini neopravdano visokom.

Pročitajte još: Evo kako možete značajno da smanjite potrošnju goriva

Naravno, postoje kvarovi i radovi na kolima koje ne možete sami izvesti bilo da ste nevični bilo da nemate potreban prostor (kanal u garaži), opremu (dizalicu,alat), i tada je jasno, odlazak u servis neminovan. Ipak, postoje stvari koje možete sasvim lagano da uradite na svom automobilu i da pri tome uštedite i novac i vreme.

Krenimo od pranja automobila

Sada je, zahvaljujući automatizovanim perionicama automobila znatno jeftinije oprati svog ljubimca na četiri točka. Naravno, ovo važi za one koji nemaju svoja dvorišta, placeve, kuće. Lakše ćete uočiti i oštećenja karoserije, laka, pojavi korozije.

Pritisak u gumama

Sami možete i na bilo kojoj pumpi proveriti pritisak u gumama. Besplatno je. Ukoliko namontirate zimske, odnosno letnje gume na felne moći ćete uz pomoć dizalice i jednog ključa sami da ih zamenite bez odlaska kod vulkanizera. Ušteda je znatna. Proverite vizuelno i stanje pnaumatika, ali možete i da izmerite da li imate potrebnu dubinu „šare“ od najmanje 4 milimetra.

Pročitajte još: Bez odgovarajuće gume i SUV vozilo je nemoćno

Kontola tečnosti u autu

Sami možete izvršiti i kontrolu tečnosti u automobilu. Počevši od rashladne tečnosti u hladnjaku (antifriz možete i sami doliti pa i zameniti), nivoa ulja u motoru, kočione tečnosti. Naravno, ukoliko primetite da tečnost brzo nestaje odmah se obratite majstoru da biste sprečili teže kvarove. 

Zamena sijalica i brisača
Takođe sami možete da promenite i metlice brisača. Da zamenite i neke pregorele sijalice (naravno na nekim automobilima je potrebna složenija operacija kod zamene sijalice na faru i slično) bar na pokazivačima pravca.

Nivo tečnosti u vozilu treba da bude između oznaka „maks“ i „min“, negde na sredini.

Provera ulja

Ulje u motoru kontrolišete tako što ćete automobil parkirati na ravnoj površini, sačekati da se motor potpuno ohladi i onda izvući merač nivoa, obrisati ga prvo pa ponovo staviti i tada izvući i pogledati.Ukoliko je potrebno treba dosuti odgovarajuće ulje.

Mnogi naši sugrađani sami menjaju ulje i potrebne filtere, ali bismo samo skrenuli pažnju da su i zakonski obavezni da staro ulje ne ispuštaju u prirodu već da ga skupe i u bezbednoj ambalaži predaju ili nekom servisu ili reciklažnom centru. Isto važi i s ambalažom koju upotrebite.

Akumulator

Možete sami da proverite i stanje akumulatora. Prvo i najlakše je da proverite stanje klema. Potrebno je da ih s veremena na vreme očistite, namažete tovatnom masti i čvrsto pritegnete. Postoje uređaji i za merenje jačine akumulatora, ali dovoljno je da izvršite vizuelni pregled a da na primer,ukoliko se radi o starijem akumulatoru, pre polaska na duži put ili uoči zimske sezone da prekontrolišete u nekom servisu u kakvom se stanju baterija nalazi.

Pročitajte još: Pumpanje guma azotom pravi "bum": Jeftina usluga, a korist višestruka

Obratite pažnju i na izduvni sistem

Startujte automobil izađite i pogledajte da li možda izduvni gasovi ne izlaze  samo na završetku auspuha.To može da ukaže na neki ozbiljniji problem pa je put do majstora neizbežan.

Prekontrolišite često i rad svetala, pokazivača pravaca, ali isprobajte i sirenu, ručnu,parkirnu kočnicu.

Foto:Promo

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas