· · Komentari: 0

Recept za pravi ČOKOLADNI SUFLE: Poslastica kojoj niko ne može da odoli (RECEPT/VIDEO)

Sufle je kolač koji prosto svi obožavaju

1675429387_sufle.png
Foto: Youtube/printscreen/ Spice Bangla

Veruje se da je recept za sufleosmislio francuski kuvar Vinsent de la Šapel, i to ranih 1700-ih godina, koji je između ostalog spremao hranu i za gospođu de Pompadur, ljubavnicu Luja XV. Skoro 100 godina kasnije prvobitni recept je doradio Antoan Bulvilije i objavio u svom kuvaru "Umestnost kuvanja" iz 1814. godine. Ovaj čuveni kolač postaje sve popularniji u svetu od tada, a i dan danas je među omiljenijim. Priprema zahteva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete. Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrejana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lepo naraste. Služi se odmah nakon pečenja. 

Sastojci: 

  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 šolje mleka (hladno)
  • 100 g tamne čokolade (75% kakao)
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 žumance 
  • 2 belanceta
  • 3 kašike šećera
  • kakao

Priprema:

  1. Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite posudu da se višak šećera ispadne. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vreme mešajući.
  2. Pazite da ne zagori. Dodajte hladno mleko i mešajte dok se smesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi.
  3. Dodajte i so, kao i vanilu, promešajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumance i sjedinite. U posudi umutite belanca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.
  4. Postepeno u smesu dodajte belanca i lagano umešajte. Sipajte smesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi sufle narastao. Poređajte posude u pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.