Oglas
· · Komentari: 0

Greške koje pravimo prilikom spremanja mesa na roštilju: Iskusni kuvari ovo ne rade

Prvi maj je rezervisan za rošitlj, a evo kako da ove godine bude najbolji

1682864786_shutterstock_1099858898.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Jedan od bitnih koraka je, pre svega, da kupite kvalitetno meso, a zatim i da ga na pravi način ispečete na roštilju, jer jedino tako će biti neodoljivo ukusno. Iskusni kuvari znaju da kažu da je spremanje hrane na roštilju umentost, kao i da se ta veština stiče iskustvom. Ali, otkirvaju nekoliko važnih saveta, posebno za početnika. Ukoliko ih budete poštovali, na trpezi ćete imati nikad ukusnije meso.

Pet grešaka zbog koje meso sa roštilja ne bude ukusno

Meso nije bilo dovoljno u marinadi

Roštilj će biti ukusniji ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja. Najbolje bi bilo da to uradite veče pre pripreme.

Nemojte zaboraviti da u marinadu dodate limunov sok ili sirće, jer ćete tako sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

Izbegavate dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, te pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite komade mesa.

Stavljate na roštilj hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tiganj, tako bi trebalo pustiti da marinirano meso bude na sobnoj temperaturi pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način meso će se lepše ispeći i imati bolju boju.

Stalno okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj, što manje ga okrećite i pomerajte. Naime, mesu s roštilja onaj fantastičan ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom periodu.

Kada smatrate da treba da okrenete meso, hvataljkama pokušajte nežno da odvojite meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da treba ostaviti još nekoliko minuta da se peče kako bi dobilo finukaramelizovanu površinu.

Ne puštate meso da se "odmori"

Kako bi se izjednačili sokovi u mesu, te komad postao sočan, potrebno je da svaki malo 'odmori'. Kada se meso ispeče, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da odstoji - ona će zadržati toplotu, a komadi mesa će biti sjajnog ukusa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas