Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Грешке које правимо приликом спремања меса на роштиљу: Искусни кувари ово не раде

Први мај је резервисан за рошитљ, а ево како да ове године буде најбољи

1682864786_shutterstock_1099858898.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Један од битних корака је, пре свега, да купите квалитетно месо, а затим и да га на прави начин испечете на роштиљу, јер једино тако ће бити неодољиво укусно. Искусни кувари знају да кажу да је спремање хране на роштиљу ументост, као и да се та вештина стиче искуством. Али, откирвају неколико важних савета, посебно за почетника. Уколико их будете поштовали, на трпези ћете имати никад укусније месо.

Пет грешака због које месо са роштиља не буде укусно

Месо није било довољно у маринади

Роштиљ ће бити укуснији ако га маринирате у уљу и зачинима неколико сати пре печења. Најбоље би било да то урадите вече пре припреме.

Немојте заборавити да у маринаду додате лимунов сок или сирће, јер ћете тако спречити развој хетероцикличких амина на високим температурама пржења које се сматрају канцерогенима.

Избегавате додатне масноће

Немасно месо попут пилетине и ћуретине залепиће се за решетке роштиља ако их не премажете неком масноћом. Папир за печење намочите с уљем или маслацем, те пређите преко загрејаних решетки пре него што на њих ставите комаде меса.

Стављате на роштиљ хладно месо

Као што не бисте хладан одрезак ставили у тигањ, тако би требало пустити да маринирано месо буде на собној температури пре него што га ставите на решетку роштиља. На овај начин месо ће се лепше испећи и имати бољу боју.

Стално окрећете месо

Једном кад комад меса ставите на роштиљ, што мање га окрећите и померајте. Наиме, месу с роштиља онај фантастичан укус даје карамелизација површине, до које се долази када се комад меса пече на одговарајућој температури и у одговарајућем временском периоду.

Када сматрате да треба да окренете месо, хватаљкама покушајте нежно да одвојите месо од решетке. Ако се месо "лепи" за решетку, а науљили сте је, то је знак да треба оставити још неколико минута да се пече како би добило финукарамелизовану површину.

Не пуштате месо да се "одмори"

Како би се изједначили сокови у месу, те комад постао сочан, потребно је да сваки мало 'одмори'. Када се месо испече, замотајте га у алуминијску фолију и пустите да одстоји - она ће задржати топлоту, а комади меса ће бити сјајног укуса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas