Oglas
· · Komentari: 0
ATRAKCIJE

Kineski turisti našli "jin i jang" u Šumadiji: Hoće da vide Moravu, a u muzeju ostavljaju čudne poruke (FOTO)

Ovčarsko kablarski kraj krije neverovatne tajne, toliko velike da su kineski turisti pohrlili u ovaj kraj.

1622710484_Morava-Kablar-vidikovac.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Pre desetak godina japanski turisti su otkrili kofun princip u Rimu i tada je počela navala na "večni grad". Naime, kofun period označava kraj praistorije u Japanu, a simbol je grob u obliku ključaonice. Kada su Japanci shvatili da Vatikan može da se posmatra kroz ključaonicu Aventina nagrnuli su tamo!

Pročitajte još: Nova usluga u Turskoj: Svaki turista dobija ličnog asistenta! (FOTO)

Nešto slično može da se dogodi i u Srbiji! Naime, svima je dobro poznata lepota Ovčarsko kablarske klisure, ali ne i kakve veze to ima sa kineskim turistima!

Šta je jin i jang?
Osnovni princip dualnosti (svetlost i tama, vatra i voda) prisutan je u svim granama klasične kineske nauke i filozofije. To je primarni koncept tradicionalne kineske medicine borbe zla i dobra.

Jin i jang pronašli u Srbiji

- Imali smo visoku delegaciju iz Kine i tražili su da vide meandre Zapadne Morave. Dobro je poznato da je to jedina reka koja teče u sva četiri pravca sveta: jug, zapad, sever i istok. Mislili smo da im je zbog toga pogled sa Kablara atraktivan. Međutim, kada smo ih odveli na novi vidikovac, Kinezi su se oduševili i objasnili su nam da Zapadna Morava prirodno pravi oblik jina i janga - kaže Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka.

Misteriozne poruke na kineskom u Narodnom muzeju Čačka!

Čačani su se odmah oduševili i pogledali i preko Google earth i zaista je bilo tako! Dakle, princip života koji poštuju u Aziji prirodno je nastao u Šumadiji.

Pročitajte još: Bacite kalendar, ZABORAVITE na LETOVANJE: Sada se traže SPARTANSKI vikend i NOMADSKI HOTELI

Kineski turisti u Čačku

Ubrzo su doznali i da veliki broj kineskih turista posećuje Narodni muzej u Čačku.

Magdalena Petrović ispred Narodnog muzeja u Čačku

- Često dolaze i imali smo slučaj da je profesor iz Hong Konga doveo čitavu grupu kod nas U "knjizi utisaka" može da se vidi da su mnogi boravli i da im je naš kraj ostavio veliki utisak, jer su dosta i pisali - kaže Magdalena Petrović, vodič Narodnog muzeja u Čačku.

Pročitajte još: Šta možete u Istanbulu za 7 sati? Pratite naše instrukcije i obiđite grad uzduž i popreko

Utisci kineskih turista u Narodnom muzeju Čačaka Foto: A. M.

U Narodnom muzeju Čačka čuvaju se originalna uniforma Petra Bojovića, lične stvari majora Gavrilovića, velika kolekcija znamenitih četnika i partizana ovog kraja, meteorit sa Jelice, ali i Teutine "zlatne pčele" iz tribalske grobnice. Narodni muzej u Čačku je dragulj za srpske turiste, a kineski najveću pažnju poklanjaju upravo "zlatnim pčelama".

Zlatne pčele Foto: A. M.
Čačak čuva i meteorit sa Jelice!

Zlatne pčele Tribala

"Zlatne pčele" su pronađene u grobnici Tribala iz 6. veka pre naše ere u Atenici. Međutim, ukrasi, a naročito zlatne pčele u grobu kraljice i danas šokiraju arheologe zbog lepote i savršenosti izrade.

Pročitajte još: Đumbir, kurkumu, limunov sok, crni biber i malo ljute papričice... TURSKI ŠOT protiv korone i DUGIN LEK zaludeli turiste (FOTO)

Pre korone kineski turisti su počeli da dolaze u ovaj kraj i obavezno idu na krstarenje Zapadnom Moravom do pravoslavnih manastira. Sa vrha Kablara se pruža najlepši pogled na jin i jang, odnosno menadre Morave, a TO Čačak je postavio modernu platformu i dvogled na vidikovcu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas