· · Komentari: 0
INTERNET PRETRAŽIVAČI

Informacije o KORONA VIRUSU na internetu su previše STRUČNE

Analiza brojnih zvaničnih internet sajtova država sa najvećim brojem obolelih pokazala je da previše stručni tekstovi o pandemiji olakšavaju širenje dezinformacija i teorija zavere.

1598084627_kovid.jpg
Foto: Pixabay

 

Stručni tekstovi o korona virusu otežavaju pristup informacijama osobama sa nižom nivoovm obrazovanja i olakšavaju širenje dezinformacija i teorija zavere.

Pročitajte još:  NAJBOGATIJI! Da je mario za novac, Tesla bi kada je umro imao TAČNO OVOLIKO NOVCA NA RAČUNU! (VIDEO)

Informacije o korona virusu razumljive samo visoko obrazovanim građanima

Istraživanje je pokazalo je da su sve zdravstvene stranice bila iznad preporučenog nivoa stručnosti, što ih čini teže razumljivima široj javnosti.

Pročitajte još: Konačno! Crash Bandicoot se vraća kao igrica za pametne telefone (VIDEO)

Službene preporuke, između ostalog, upućuju na pisanje tekstova sa osam do deset reči po rečenici i korištenje svakodnevnih reči i jednostavnih opisa simptoma umesto stručnih izraza.

Slična situacije je i za zvaničnu internet stranicu Svetske zdravstvene organizacije, ali i evropska internet stranice na engleskom jeziku.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

U stvari, službeni izvori čitljivi ljudima nižeg nivoa obrazovanja prilično su retki. Kao pozitivan primer istaknute su stranice švicarske vlade i američke savezne države Vermont namenjene osobama sa invaliditetom.

Pročitajte još: Pucačina za milion dolara! Call of Duty: Mobile dobija prvi veliki turnir

Prestručni tekstovi o pandemiji ne samo što otežavaju pristup informacijama osobama sa nižom nivoom obrazovanja, već i olakšavaju širenje dezinformacija i teorija zavere.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.