Oglas
· · Komentari: 0

MAJA ODŽAKLIJEVSKA O PRVIM SIMPTOMIMA AUTIZMA KOJE JE PRIMETILA KOD UNUKA: "Skrivao je glavu ispod jorgana i plakao..."

"Imao je dve godine kada sam videla da sa njim nešto nije u redu"

1687177127_Maja-ODZAKLIJEVSKA.png
Photo: Instagram printscreen/ nase_poznate_licnosti
Oglas

evačica Maja Odžaklijevska više puta u medijima je govorila o unuku Luki (13) kome je dijagnostikovan autizam. Kako je u jednom intervjuu navela, najviše od svega bi volela da ima čarobni štapić da mu više pomogne, kao i da joj je najveća želja da njen unuk progovori.

Maja je i mama ćerki Tee (37) i Andree (33), kao i baka Konstantina. Kako bi dodatno doprinela poboljšanju zdravlja svog unuka, Maja je odlučila da se preseli u prirodu, okružena cvećem i svežim vazduhom, pa tako već godinama živi u okolini Velike Plane.

Na pitanje kako je ustanovljeno da njen unuk Luka ima autizam, Maja je ispričala koji su prvi simptomi izazvali sumnju:

"Luka je imao dve godine kada sam videla da sa njim nešto nije u redu. Predložila sam ćerki da ga vodimo u Institut za decu ometenu u razvoju, a ona mi je rekla: "Ajde, mama, molim te, ne izmisljaj". Rekla sam joj da znam da je teško svakoj majci da prihvati da sa njenim detetom nešto nije u redu, ali da moramo to da uradimo. Mislila sam da je bolje da ispravljamo to što treba da se ispravi dok je još mali - ispričala je Maja za Informer.

Prvi znak da nešto nije u redu dogodio se jednog jutra, i tada je Maja odlučila da preduzme korake:

"Jednog dana Luka se probudio, ali nije hteo da izađe iz kreveta. Skrivao je glavu ispod jorgana. Pomislila sam da želi da se igra, pa sam došla kod njega i počela da ga otkrivam. Međutim, on se sve više pokrivao, a potom je počeo da plače kada sam htela da mu izvučem glavicu. Do tada se nikada nije tako ponašao. Samoinicijativno sam ga odvela na Institut za decu ometenu u razvoju, i psiholog mi je rekao da sumnja na autizam. Dodao je da ga ne vodim u Palmotićevu jer pre pete godine ne može da dobije dijagnozu. Zato sam odlučila da ga vodim na Institut tri puta nedeljno da rade sa njim. Išao je na ortopedske vežbe, iako mu nisu bile potrebne jer je imao savršenu motoriku. Odlazio je i na razna ispitivanja..." - objasnila je pevačica.

Maja je do nedavno živela sama sa svojim unukom u okolini Velike Plane, ali pošto je dečak sada porastao, u pubertetu je i jak, ona ga je predala mami na čuvanje:

"Luka sada jeste bolje, više nas razume nego ranije, ali i dalje ne govori. Sa njim mora mnogo da se radi i ja sam, dok sam imala snage, sve to mogla da savladam. Ali više nemam. Prošle godine sam ga predala majci. Rekla sam ćerki Tei: "Sine, ja više ne mogu!". On je sada fizički jak, a i u pubertetu je. Ne postoji način da nastavim da ga čuvam. Drago mi je što kod Luke vidim boljitak, u smislu da nas bolje razume nego ranije. Ali, i dalje ne govori. Najveća želja mi je da čujem unuka kako priča."

BONUS VIDEO: 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas