Oglas
· · Komentari: 0

Poznati holivudski glumac pred kamerama saznao vest o opasnoj bolesti: "Uzeli su mi krv i druge uzorke...bio sam šokiran"

Glumac Kris Hemsvort saznao je pred kamerama da nosi dva gena koja povećavaju rizik od opasnog oboljenja - Alchajmerove bolesti

1668761449_profimedia-0702412150.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Glumac Kris Hemsvort snimio je novi TV serijal o zdravlju, "Limitless", u kojem istražuje metode produžavanja života i odlaganja starenja ćelija. Međutim, nije mogao ni da sanja šta će lekari u emisijama otkriti o njemu - ima osam do deset puta više šanse da razvije smrtonosno oboljenje koja polako ubija funkcije u telu, i u roku od nekoliko godina ugasi život obolele osobe.

Hemsvort, koji ima samo 39 godina, u serijalu je razgovarao sa brojnim lekarima i drugim medicinskim stručnjacima, i urađena je detaljna analiza njegovog DNK materijala. Plan je bio da mu se svi rezultati saopšte pred kamerama, da ne zna unapred šta će čuti, ali kada je lekar video opasnu kombinaciju gena, pozvao je produkciju i rekao - "Ja neću ovo da mu saopštim pred kamerama".

Pročitajte još: Kako danas izgled čuveni doktror Derek Šepard? Patrik Dempsi na crvenom tepihu u Los Anđelesu (FOTO)

- Uzeli su mi krv i druge uzorke i plan je bio da mi pred kamerama saopšte šta su sve našli. I lekar Piter Atija je pozvao Darena Aronofskog i kazao da ne može takvu stvar da mi saopšti dok snimamo. Moramo da razgovaramo dok su kamere ugašene i tek onda da odlučimo da li želimo da se rezultati uopšte nađu u epizodi. Bio sam šokiran kada me je pozvao - rekao je Hemsvort za "Veniti fer".

Glumac, poznat kao Tor iz "Marvelovog" filmskog univerzuma, nije znao kako da reaguje na vest da ima duplirani gen APOE4, koji značajno povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Gen su mu preneli i majka, i otac, i šanse za Alchajmera su mu povećane za osam do deset puta.

- Kada su mi saopštili, imao sam mnogo pitanja. Odmah sam počeo da razmišljam o smrti. Uglavnom ne pričamo o tome, mislimo da ćemo ćutanjem moći da izbegnemo smrt, ali kada nam neko saopšti da je otkriveno kako će nam se život najverovatnije završiti, realnost nas pogodi - rekao je glumac.

Pročitajte još: Mila Kunis i Ešton Kučer iznenadili odlukom: Decu kupaju tek kad počnu da smrde, a sada je usledio još jedan šokantan potez

On je dodao i da mu je produkcija ponudila da u montaži izbaci taj deo, i da publika ne vidi trenutak kada je shvatio da će najverovatnije dobiti Alchajmerovu bolest u nekom trenutku u životu. Ipak, odlučio je da ta scena ostane u serijalu kako bi pokušao da motiviše gledaoce da urade slično testiranje i saznaju više o svom zdravlju.

Alchajmerova bolest je neurodegenerativno oboljenje koje počinje polako i progresivno se pogoršava. Utiče na sećanje, govor, orijentaciju, raspoloženje, ponašanje, a vremenom počinje da ometa ili onemogućava obavljanje određenih telesnih funkcija. Prosečna dužina života nakon dijagnoze je tri do devet godina, a nema leka koji bi zaustavio napredovanje bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas