· · Komentari: 0
INTERVJU

Glumac Slaviša Čurović za Magazin Novosti: Razvod je BUDALAŠTINA, treba trpeti! Više šetaju pse, no decu - zato i NESTAJEMO!

Glumac Slaviša Čurović ponosan je na svoje crnogorsko poreklo, za koje kaže da krije najbolji soj srpskog naroda, iako je zbog režima u rodnoj grudi morao da je teška srca napusti, dok mu je porodica prolazila društvenu golgotu.

1616417564_69745950_10211774540238341_4327315224441913344_o.jpg
Foto: Facebook/Printscreen/Slaviša Čurović

O onim starim, junačkim i novim Crnogorcima, dolasku u Beograd i ulogama koje ga same pronalaze i koje ne traži kao usluge, o razvodu koji mu je teško pao, jer je kaže "trpeti - zbog Boga" hrišćanski, govorio je otvoreno za Magazin Novosti ovaj veliki glumac i čovek.

Neko je ko nije ni imao nameru da se seli iz zemlje u kojoj je rođen, nego su ga političke okolnosti na to naterale. Stalna borba sa režimom Mila Đukanovića, jednostavno ga je ostavila bez prostora.

-Otišao sam za Beograd računajući da ću nešto probati da napravim od sebe, pošto sam već radio u pozorištu. Ali naravno kao i svi mi iz Crne Gore i iz regiona, smatramo da jedino u Beogradu možemo nešto uraditi u našim karijerama, koje su vezane za umetnost, pa sam tako i ja došao ovde 2005. godine. Za stalno i evo već 16 godina, što bi reko Bećković, ali niko se ne vraća, pa tako ni ja. 

"Moja porodica je časno odslužila kaznu"

Foto: Facebook/Slaviša Čurović

Sva porodica mu je u Crnoj Gori. Otac i majka mu nisu živi, a za brata i njegovu decu kako i sam ističe, jako je vezan. Režim Mila Đukanovića učinio je da njihov život ide nekim drugim putem. Iako su svi intelektualci, nikada nisu radili u svojoj branši, pa su pronalazili altentative:

- I brat i snaha su prosvetni radnici, ali nikada nisu radili u struci. Stric mi je magistar književnosti, naterali su ga da polaže osam ispita da bi bio bibliotekar, jer je odbio da predaje crnogorski. Svi ali baš svi su ispaštali...zbog mene, naravno. I to je cena koju  smo mi kao porodica  časno odslužili i platili na kraju. I neka! Ponosan sam na njih zato što su sve izdržali hrabro, stoički i ostali smo jedna vezana porodica i dan danas, jako vezana.

Kako je moguće da se poseje tolika mržnja među jednim narodom, Čurović objašnjava na sledeći način:

- Đukanović je 30 godina imao sav aparat prisile, prinude, moći, propagande... da posije mržnju u jednom narodu, da raspoluti jedan isti narod, za mene je to srpski narod, nikad neki drugi nije ni bio, crnogorac je geografska odrednica. U ono vreme je bio najbolji soj srpskog naroda, ja to i dan danas  smatram za sebe.

Smatra da su upravo te podele njemu garantovale održavanje na vlasti.

A onda su se desile litije...

- Kada je poslednji pečat hteo da da svoga nečasnog dela, to je bio udarac na crkvu, tu se prešao i mi smo uspeli da pobedimo. Stvar je u tome da ova pobeda ne može biti celovita, ukoliko se ne ostvare sva stremljenja naroda koji je glasao protiv Đukanovića, a to je da bude zemlja socijalne pravde, da bude zemlja jednakosti, da bude građanska država, da bude zemlja onih Petrovića i naslednika Petrovića i da bude jedno mesto za život gde će svi imati istu šansu.

Smatra da je narod upravo litijama pokazao da "nismo svi isti", da dominantno pravoslavlje živi u Crnoj Gori, da je tačna ona teza Duška Markovića da 80 posto Crne Gore nije za priznavanje Kosova i ulazak u Nato, ali "oni će to uraditi", pa samim tim istina polako dolazi na svoje.

 -Pravde ima, za Srbe je pravda najsporija na svetu, a za Crnogorce još sporija, dodaje on.

O porodici

Foto: Facebook/Slaviša Čurović

U Beogradu je svio svoje gnezdo, postao otac jedne pametne devojčice, a sada je razveden iako smatra da  je to jedna budalaština, ali tako je život namestio i tako se moralo na kraju. Sa bivšom suprugom, koja je takođe javna ličnost, ostao je u odličnim odnosima. Kako se nosi sa najnovijim trendom učestalog razvoda brakova, s obzirom da je Crnogorac koji strogo poštuje tradicionalne vrednosti, kaže sledeće:

- U društvu gde je jednoj ženi važniji kućni ljubimac, pas, nego muž možete očekivati samo debelu propast. U društvu gde je muškarcu važnija karijera od porodice, možete očekivati samo rasulo. Kada te dve stvari spojite, sa teškim sticanjem novaca, vi dobijete RAZVOD. 

Voleo bi da imam više dece, voleo bih da sam imao više dece, mada ne verujem da je kasno da se i to ostvari

I sam je osetio šta znači ta reč, i to on koji se u porodici Čurović prvi razveo, od svih ikada, pa  kaže:

-Nikada ni pomislio nisam da ću biti neko ko je razveden. Ja sam se oženio na vreme, al na žalost nije uspelo. Nakon tog razvoda ostalo je i poštovanje i ljubav. A oni koji su se oženili i udali da bi se zakrpile rupe, žive u brakovima koji nisu brakovi, a ja živim razveden čini mi se bolje nego u braku. Ipak, to ga ne sprečava da bude najbrižniji otac jedne preslatke devojčice, a o tome koliko pored silnih obaveza postigne da odigra i najvažniji ulogu u svom životu, kaže sledeće:

- Mislim da ne postoji dan u godini, kada sam u Beogradu, a da nisam video svoje dete. Pošto smo razvedeni, ona živi sa majkom, ali dosta vremena provodi kod mene, jer mi to ne gledamo. Kada sam van Srbije, ona često boravi sa mnom dok sam na snimanju.

"Razvod je budalaština, trpeti je hrišćanski"

Nakon svega, siguran je da je razvod BUDALAŠTINA, i da po hrišćanskim i crkvenim pravilima treba trpeti.

- Bolje je trpeti – zbog Boga. Ja nisam onaj koji zna da trpi, tako da sam ja pogrešna adresa. Ja bih znao kako, al ne bih mogao sebe da naučim, kao što i nisam. Opet ću ponoviti – više se šeta pasa po ulici nego dece, pa se posle pitamo što nestajemo kao narod.

Za sve, kako kaže glumac, krivi su konfor, televizija i američka vizija života sa zalaskom sunca uz ljubav koji su promenili sve i naterali čoveka da živi po pravilima, koje je neko drugi nametnuo.

- Postali smo nivelatorsko društvo hamburgera i koka kole, u kome osnovne i naše tradicionalne, srpske vrednosti gube na snazi.

"Nikada se nisam nametao - to nije moj stil"

Foto: YoutubePrintscreen

Gotovo da ne postoji domaća serija u kojoj ne igra. Nikada se kako kaže nije nametao rediteljima, jer to nije njegov stil. Iako su mu veliki prijatelji i Nataša Drakulić, Radoš Bajić, Gaga Antonijević...nikada nikog nije zvao da pita šta spremaju i ima li uloga za njega. Nikada. Drugi jesu… U tom paklu razmišljanja, uloge i pozivi dolaze same…

U svim serijama i filmovima u kojima tumači razne uloge, svaka se razlikuje i njegov lik trpi neverovatne transformacije. To mu donosi veliku fizičku i psihičku iscrpljenost, ali ne namerava da stane.

Ovo kao da je tek početak za čoveka iz kog bije neverovatna pozitivna energija i neverovatna snaga volje. Kaže da su ga takvog napravili majka i otac.

- Otac me je naučio da moram od malena, kroz boks sam naučio da mogu i kad ne mogu, a kad se životni ciljevi dostignu, čovek spusti gas, prikoči, ali ne koči posao.

Ponude za ovog fenomenalnog čoveka i pretalentovanog glumca stižu sa svih strana, jer je svoju šansu čekao dugo i strpljivo.

A do kad tako…

- Mislim da ću, sticanjem okolnosti, da radim neki drugi posao, koji nije vezan za glumu, misteriozno nam je na kraju razgovora odgovorio Slaviša.

I kao i mnogi, koje je korona okrenula drugim vrednostima, koje do sada nismo cenili, a naročito prirodu, negde planira da ima svoju oazu mira gde će gajiti baštu, imati malo imanje i motokultivator, a kako kaže, već radi na tome.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.