Oglas
· · Komentari: 0
TUŽNO

Vlasnik impozantne biografije: Predrag Živković Totovac nadimak je dobio po ocu, a sa samo 10 godina je svirao po svadbama

Tužna vest potresla je celu srpsku javnost. Proslavljeni pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

1617696545_169736015_275573647335002_3385184864098191937_n.png
Foto: Printskrin / You Tube / RTS Zabava - Zvanični kanal
Oglas

Legendarni pevač narodne muzike, Dragan Predrag Živković Tozovac, napustio nas je u 85. godini.

Bio je proslavljeni srpski pevač i kompozitor narodne muzike.

Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke.

Pročitajte još: Preminuo Predrag Živković Tozovac: Pevač izgubio bitku sa korona virusom

Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme.

Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Prve singlove je snimio 11.06.1965. ("Olistala šuma“, „Oči su ti tugom prelivene“, „Kad povedem kolo moje“, „Jesen stigla i u naša sela").

Postaje poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka“. Iste godine snima 4 singla u duetu sa Silvanom Armenulić ("Devojčice garava").

Pročitajte još: LJubavna priča Tozovca i Mime: Sreli su se slučajno, bila je njegova prava i ljubav na prvi pogled

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača.

Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

Nakon 2 godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pročitajte još: Pamtićemo ga po osmehu: Pogledajte kako se Tozovac veselio na svojoj svadbi u 84. godini (VIDEO)

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojković Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd.

Dobio je oktobra 2012. diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva. Održao je 28. oktobra 2012. solistički koncert u „Sava centru“.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas