Oglas
· · Komentari: 0
psihologija

Boli vas STOMAK? Ako ste se NERVIRALI to može biti RAZLOG, ovako EMOCIJE utiču na RAD CREVA

Bilo bi najlakše da za sve stomačne probleme okrivimo slab probavni sistem. To bi bilo lakše rešiti, međutim, kada pričamo o osetljivom stomaku – dijarei, gasovima, nadutosti, nije sve baš tako jednostavno.

1598014292_Depositphotos_206947052_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Svakako, ono što konzumiramo može da deluje na rad creva, ali da li ste ikada pomislili da problemi sa stomakom nemaju nikakve veze sa samim stomakom? Mnoge od ovih čestih fizičkih tegoba zapravo su povezane sa mozgom.

Pročitajte još: Želja za SLATKIŠIMA je jača od vas? Budite snažniji i POBEDITE JE uz ove savete

Razmislite samo koliko puta ste imali stresan i emotivan dan koji vas iscrpi, a čiju cenu je platio upravo vaš stomak.

Creva su direktno povezana sa mozgom.
Foto: Pixabay

Da li ste primetili kako nemate apetita kada imate naporan dan? Ili kako vam treperi stomak dok se spremate za važan sastanak? Bilo da ste nervozni, ljuti, ushićeni ili tužni, bilo koja jača emocija može da izazve reakciju u crevima.

Sve ovo pokazuje da ljudske emocije u velikoj meri određuju stanje unutrašnjih organa.

To ni malo nije čudno. Creva su direktno povezana sa mozgom. Zbog toga kad smo uznemireni prva fizička reakcija na to jeste promena u radu creva.

Pročitajte još: Razlozi zbog kojih CRNA ČOKOLADA treba da postane naša OMILJENA POSLASTICA

Creva i mozak često dolaze u kontakt preko neuronskih, imunih i endokrinih veza.

Bilo koja jača emocija može da izazove rekakciju u crevima!

– Postoje hemikalije koje su veza između određenih centara u mozgu i probavnog sistema. One utiču na pokretljivost creva, apsorpciju hranljivih materija i mikrobiome. Rad creva je povezan i sa radom pojedinih hormona koji utiču na promene raspoloženja, glad i sitost – kaže doktor Lisa Ganjhu.

Pročitajte još: GRICKANJE NOKTIJU nije ZDRAVO: Ovi saveti će vam pomoći da ZABORAVITE NA OVU NAVIKU

Dakle, ta praznina, “rupa”, koju osećate u stomaku kada nešto pođe po zlu je realna stvar. Ne znači da dramite.

– Vi tada u stvari osećate promenu koja se dešava u vašem stomaku. Na taj način se telo priprema i reaguje na datu situaciju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas