Oglas
· · Komentari: 0
KOSTI

Boli vas svaka kost? Ova boljka je NORMALAN proces starenja, ali može da se ZAUSTAVI

Jednom oštećeni zglobovi ne mogu da se oporave, ali postoji spas.

1610355886_Depositphotos_26498101_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ako se osećate tako kao da vas boli svaka kost u telu, znači da patite od osteoartritisa ili narodski rečeno reume. Ova boljka je neminovan pratilac starenja, ali vrlo uspešno može da se ublaži odgovarajućim lekovima i fizičkom aktivnošću.

Pročitajte još: Vreme obroka je bitno koliko i namirnice koje jedemo

Doktor Nemanja Slavković, ortoped Instituta "Banjica", tvrdi da starost ne mora nužno da znači bolne zglobove:

Šta treba izbegavati?
Da bi se sprečilo napredovanje reume, što znatno može da oteža kretanje, važno je da se izbegavaju položaji tela koji opterećuju zglobove, kao što su klečanje i čučanje.

- Medicina još nije pronašla način da zaustavi propadanje i habanje zglobne hrskavice, ali može znatno da ih uspori. Najbitnije je da se zadrži optimalna telesna težina i da se što više krećete. Tek kada se javi bol, potrebno je da se popije lek, a u slučaju otoka pomažu obloge koje umiruju zapaljenje.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

- Osteoartritis može uspešno da se kontroliše i primenom određenih vežbi koje se uče na fizikalnoj terapiji, a koje jačaju muskulaturu oko zgloba, što deluje i na smanjenje pojave otoka i bola - kaže dr Slavković.

Kreme, tinkture, ulja...
Dostupne su mnogobrojne terapije za lečenje reume - razne kreme, tinkture i ulja koja se nanose na bolna mesta. Od velike pomoći su i tople kupke, lekovito blato, kao i specijalne vrste masaža.

Do trošenja i oštećenja zgloba ili zglobova može da dođe i u mladosti. Obično je reč o posledici povrede.

- Reuma je progresivno oboljenje i degenerativan proces koji se dešava u zglobu je nepovratan - kaže naš sagovornik. - Shodno brzini promena može da dođe i do uočljivih deformiteta zgloba i osećaja nestabilnosti. Tada bolovi postaju jači i ometaju svakodnevni život. Lekovi i obloge u tom slučaju više nisu posebno efikasni, pa se često pribegava operacijama ugradnje veštačkih zglobova ili ukočenja zgloba, u zavisnosti od lokacije oboljenja.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

Nije retka situacija da u isto vreme reumom bude zahvaćeno više zglobova.

- Osteoartritis je najraspostranjenije oboljenje lokomotornog sistema i iako se može uočiti na bilo kom zglobu ljudskog tela, najčešće su zahvaćeni zglobovi šaka, kičmeni stub, kukovi i kolena - kaže dr Slavković. - Iako u patogenezi ovog stanja postoji zapaljenska komponenta, reuma u suštini nije zapaljensko oboljenje i ne bi ga trebalo povezivati sa artritisima druge prirode, uključujući i reumatoidni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas