Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОСТИ

Боли вас свака кост? Ова бољка је НОРМАЛАН процес старења, али може да се ЗАУСТАВИ

Једном оштећени зглобови не могу да се опораве, али постоји спас.

1610355886_Depositphotos_26498101_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ако се осећате тако као да вас боли свака кост у телу, значи да патите од остеоартритиса или народски речено реуме. Ова бољка је неминован пратилац старења, али врло успешно може да се ублажи одговарајућим лековима и физичком активношћу.

Прочитајте још: Време оброка је битно колико и намирнице које једемо

Доктор Немања Славковић, ортопед Института "Бањица", тврди да старост не мора нужно да значи болне зглобове:

Шта треба избегавати?
Да би се спречило напредовање реуме, што знатно може да отежа кретање, важно је да се избегавају положаји тела који оптерећују зглобове, као што су клечање и чучање.

- Медицина још није пронашла начин да заустави пропадање и хабање зглобне хрскавице, али може знатно да их успори. Најбитније је да се задржи оптимална телесна тежина и да се што више крећете. Тек када се јави бол, потребно је да се попије лек, а у случају отока помажу облоге које умирују запаљење.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

- Остеоартритис може успешно да се контролише и применом одређених вежби које се уче на физикалној терапији, а које јачају мускулатуру око зглоба, што делује и на смањење појаве отока и бола - каже др Славковић.

Креме, тинктуре, уља...
Доступне су многобројне терапије за лечење реуме - разне креме, тинктуре и уља која се наносе на болна места. Од велике помоћи су и топле купке, лековито блато, као и специјалне врсте масажа.

До трошења и оштећења зглоба или зглобова може да дође и у младости. Обично је реч о последици повреде.

- Реума је прогресивно обољење и дегенеративан процес који се дешава у зглобу је неповратан - каже наш саговорник. - Сходно брзини промена може да дође и до уочљивих деформитета зглоба и осећаја нестабилности. Тада болови постају јачи и ометају свакодневни живот. Лекови и облоге у том случају више нису посебно ефикасни, па се често прибегава операцијама уградње вештачких зглобова или укочења зглоба, у зависности од локације обољења.

Прочитајте још: ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести

Није ретка ситуација да у исто време реумом буде захваћено више зглобова.

- Остеоартритис је најраспострањеније обољење локомоторног система и иако се може уочити на било ком зглобу људског тела, најчешће су захваћени зглобови шака, кичмени стуб, кукови и колена - каже др Славковић. - Иако у патогенези овог стања постоји запаљенска компонента, реума у суштини није запаљенско обољење и не би га требало повезивати са артритисима друге природе, укључујући и реуматоидни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas