Oglas
· · Komentari: 1
ENIGMA

Da li znate da je Lenjin ukrao tuđ identitet i da je imao 146 imena?!

Najpoznatiji pseudonim Vladimira Uljanova samo je jedan od skoro stotinu pedeset - šta se krije iza ovog dodatnog "prezimena".

1606842077_Depositphotos_418108178_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Komunisti su poznati po konspirativnim imenima, koja su im često bila neophodna. Korišćenje nekoliko nadimaka istovremeno nije bilo nimalo čudno, a pre Oktobarske revolucije niko se nije pojavljivao pod pravim imenom - ni u ilegali, ni kao autor proglasa ili dela.

Pročitajte još: Naučnici potpisuju peticiju PROTIV slanja poruka u SVEMIR: Misle da su vanzemaljci pretnja za nas?!

Čak 146 imena
Vladimir Uljanov, vođa sovjetskog proletarijata, imao je čak 146 konspirativnih imena: 17 stranih i 129 ruskih.. To je gotovo pet puta više nego što ih je imao Josif Džugašvili - Staljin.

Vladimir Uljanovič ostao je poznat kao Lenjin, i tako je najčešće potpisivao svoja dela. Nikada nije razjašnjeno zašto je odabrao baš ovo ime, a postoje tri najpopularnije mogućnosti.

Pseudonimi izvedeni iz najčešcih ruskih imena bili su najpopularniji u revolucionarnom miljeu. Stoga se pretpostavka da je "Lenjin" nastao od ženskog imena Lena smatra najverovatnijom, s tim što se pretpostavlja da je udela imalo i ime reke - Lena.

Nadimak dobio po reci? Imitirao Volgina?

Olga Uljanova, Vladimirova bratanica smatrala je razlog taj što je on hteo da "pecne" menjševika Grigorija Plehanova, koji je izabrao nadimak "Volgin" - takođe po reci.

Pročitajte još: Po naređenju tajnih sila CAR je ŽRTVOVAN: Crkva tvrdi da su ROMANOVI ubijeni na RITUALAN NAČIN

Prvi put se nadimkom Lenjin revolucionar potpisao 1901. godine, a to se dogodilo približno u vreme kada mu je bliska prijateljica predala pasoš pokojnog oca Nikolaja Jegoroviča Lenjina - sa promenjenim datumom rođenja.

Lav Tolstoj Foto: Depozit
Lenjin je ukrao identitet!

Naime, 1900. godine Uljanov je trebalo da putuje u inostranstvo i bili su mu potrebni lažni dokumenti.

Lenjinov potomak se nastanio u Jaroslavu.

Istoričar Vladlen Loginov veruje da je Uljanov, pošto je otišao sa Lenjinovim pasošem, odlučio da se ne rastaje od ovog prezimena. Prezime je nastalo tako što je, zajedno sa plemićkom titulom, dato u 17. veku određenom kozaku za zasluge u osvajanju Sibira i stvaranju zimovališta na reci Leni.

Nikolaj Jegorovič Lenjin - njegov potomak, koji se popeo na rang državnog savetnika, povukao se i nastanio u Jaroslavskoj provinciji.

 

Pročitajte još: Spavanje sa OTVORENIM USTIMA je vrlo štetno! Evo zbog čega

U priči Lava Tolstoja "Kozaci", glavni junak je Dmitrij Olenjin. Lenjin je voleo Tolstojevo delo, i njegova supruga Nadežda Krupskaja prisecala se da je na putu do sibirskog izgnanstva Lenjin čitao upravo ovu priču. Bilo je to 1898. godine. Tolstoj je, po Lenjinu, bio "ogledalo ruske revolucije", a prema piscu i istoričaru Alekseju Golenkovu, verovatno je da je herojevo prezime bilo osnova za čuveni pseudonim.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas