Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Da li znate koja je knjiga bila prvi BESTSELER, a nije Biblija?

Ako čitalac pređe na 19. stranu romana - pročitaće ga!

1619182506_Depositphotos_7000228_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da li ste znali da je od jednog drveta moguće napraviti oko 50 knjiga, a da se u svetu svakog dana u proseku objavi oko 125 novih naslova? Tu je još čitav niz zanimljivosti o knjigama...

Pročitajte još: Igor je ČUVAR stare umetnosti! Preko dana je zavarivač, a uveče postaje umetnik - ŽARAČOM slika IKONE! (FOTO)

Najstarija štampana knjiga?
Najstarija štampana knjiga je Biblija, koju je u Majncu 1455. godine, na pokretnoj štamparskoj mašini odštampao Johan Gutenberg. Ona je ujedno i najprodavanija i najrasprostranjenija knjiga na svetu, kao i najviše prevođena.
  • Smatra se da su "Avanture Toma Sojera" Marka Tvena prvi roman napisan na pisaćoj mašini.
  • Prve štampane knjige bile su bez imena autora i naslova na samim koricama, prekrivene crtežima, uvezane kožom ili ukrašene zlatom.
  • Prva knjiga prodata u više od milion primeraka je "Čiča Tomina koliba" Herijet Bičer Stou, prvi put objavljena 1852. godine.
  • Potrebno je oko 475 sati da se napiše roman.
  • Danas u svetu postoji više od 130 miliona objavljenih naslova.
  • Najduža napisana rečenica nalazi se u romanu Viktora Igoa "Jadnici" i ima 823 reči.
  • Termin "knjiški moljac" koji se odnosi na ljubitelje knjiga se koristi zbog malih insekata koji se hrane knjiškim povezom.
  • Kuća Čarlsa Dikensa je imala tajna vrata sakrivena iza lažne police sa knjigama.
Najdužu rečenicu je napisao Viktor Igo u romanu "Jadnici" čak 823 reči!

Pročitajte još: Redovno je primao platu, a na posao nije dolazio 15 godina

  • Najveća biblioteka je američka Kongresna biblioteka u Vašingtonu, sa trideset miliona knjiga na skoro pet stotina jezika i više od pedeset i osam miliona rukopisa.
  • Knjiga dužine 3,2 metra, širine dva i težine oko 250 kilograma, izložena je na Međunarodnom sajmu knjiga u Havani 2010. godine.
  • Većina čitalaca izgubi interesovanje za čitanje na 18. strani.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas