· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли знате која је књига била први БЕСТСЕЛЕР, а није Библија?

Ако читалац пређе на 19. страну романа - прочитаће га!

1619182506_Depositphotos_7000228_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Да ли сте знали да је од једног дрвета могуће направити око 50 књига, а да се у свету сваког дана у просеку објави око 125 нових наслова? Ту је још читав низ занимљивости о књигама...

Прочитајте још: Игор је ЧУВАР старе уметности! Преко дана је заваривач, а увече постаје уметник - ЖАРАЧОМ слика ИКОНЕ! (ФОТО)

Најстарија штампана књига?
Најстарија штампана књига је Библија, коју је у Мајнцу 1455. године, на покретној штампарској машини одштампао Јохан Гутенберг. Она је уједно и најпродаванија и најраспрострањенија књига на свету, као и највише превођена.
  • Сматра се да су "Авантуре Тома Сојера" Марка Твена први роман написан на писаћој машини.
  • Прве штампане књиге биле су без имена аутора и наслова на самим корицама, прекривене цртежима, увезане кожом или украшене златом.
  • Прва књига продата у више од милион примерака је "Чича Томина колиба" Херијет Бичер Стоу, први пут објављена 1852. године.
  • Потребно је око 475 сати да се напише роман.
  • Данас у свету постоји више од 130 милиона објављених наслова.
  • Најдужа написана реченица налази се у роману Виктора Игоа "Јадници" и има 823 речи.
  • Термин "књишки мољац" који се односи на љубитеље књига се користи због малих инсеката који се хране књишким повезом.
  • Кућа Чарлса Дикенса је имала тајна врата сакривена иза лажне полице са књигама.
Најдужу реченицу је написао Виктор Иго у роману "Јадници" чак 823 речи!

Прочитајте још: Редовно је примао плату, а на посао није долазио 15 година

  • Највећа библиотека је америчка Конгресна библиотека у Вашингтону, са тридесет милиона књига на скоро пет стотина језика и више од педесет и осам милиона рукописа.
  • Књига дужине 3,2 метра, ширине два и тежине око 250 килограма, изложена је на Међународном сајму књига у Хавани 2010. године.
  • Већина читалаца изгуби интересовање за читање на 18. страни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.