· · Komentari: 0
Čitanje za DUŽI VEK

Svakodnevno čitanje i ples MOGU PRODUŽITI ŽIVOT

Potrebno je samo 30 minuta dnevno da pročitate neku zanimljivu knjigu, zaplešete i već će se osećati bolje!

1667307821_citanje-sa-psom.jpg
Foto: Pexels

Kako bi ste se osećali bolje u svojoj koži, I imali više pokretačke energije, to ne mora nužno da znači narušavanje vaše dnevne rutine.
Dr. Majkl Mosle,j u seriji posvećenoj svojim istraživanjima, otkriva jednostavnije, naučno-potkrepljene načine koji mogu da pomognu da transformišete vaš život.

Plešite 5 do 10min dnevno

Energičnim plesom možete poboljšati rad srca na 140 otkucaja po minuti, a tom prilikom se koriste pokreti niskog i visokog intenziteta.
Ublažava osećaj depresije, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšava memoriju i štiti od demencije.

- ''Nisam jedan od najprirodnijih plesača na svetu, ali uveče uživam kada zaplešem salsu sa mojom suprugom Kler'', navodi Dr.Moslej.

Foto:Pexels

 

Pročitajte jošU svetu je dvostruko više onih koji su napeti i pod stresom: Da li ste i vi među njima?


Ključ dobijanja benefita od plesa je- opuštenost. Samo plešite, i to na način kao da vas niko ne gleda ( jer vas verovatno i ne gledaju).
Ako možete, plešite sa drugima. Povezivanje sa drugima, ima još moćniji efekat za opuštanje od stresa. Prilikom plesa, oslobađa se endorfin, hormon sreće koji proizvodi pozitivna osećanja.

Čitanje 30min dnevno

Čitanje dobrih knjiga deluje kao ''vežba za mozak''. Tokom istraživanja na Stanford Univerzitetu, otkriveno je na ispitanicima koji su čitali Džejn Ostin, dramatično povećanje protoka krvi u mozgu. Objašnjenje iza ovoga, je da ukoliko se saživimo sa dobrom knjigom, pažnju našeg mozga okupira postavka priče, izgled likova, opis mirisa, zvukova, okruženje, a to aktivira različite centre u mozgu koji procesuiraju ova iskustva u stvarnom životu.   Reči kao što su npr: lavanda, cimet ili sapun, aktiviraju centre u mozgu koji su zaduženi za čulne doživljaje.

Pročitajte jošPoboljšajte KONCENTRACIJU: Eliminišite stvari koje vam odvlače pažnju

 

Foto: Pexels


Neuronaučnik sa Univerziteta Jork, kaže da čitanje beletristike može povećati vašu empatiju i međuljudske veštine, jer se delovi mozga koje koristimo za razumevanje priča, preklapaju sa onima koje koristimo za razumevanje drugih ljudi. 


''Čitanje pomaže našem mozgu da bude bolji u stvaranju tačnih modela stvarnih ljudi, i predviđanju šta bi oni mogli da misle, osećaju ili urade'', rekao je dr.Rejmond Mar.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.