Oglas
· · Komentari: 0
Perkusioni jednometni pištolji

Dah romantike i prošlih vremena (FOTO)

Susret sa savremenim replikama istorijski bitnih modela pištolja na crni barut je prilika da se sazna nešto više o jednom vrlo značajnom periodu ukupnog razvoja vatrenog oružja

1596790778_perkusioni-tringl.jpg
perkusioni-tringl foto: Milan Milanović
Oglas

Promenama Zakona o oružju i municiji, ovdašnji ljubitelji su iskoristili priliku da bez previše nepotrebne procedure dođu u posed uglavnom revolvera na crni barut.

Pročitajte još: SRBI čuli i odmah REZERVISALI: Ovaj hotel poseduje SERTIFIKAT KOVID 19, a evo šta to ZNAČI

Pomalo zaboravljena je još jedna kategorija kratkocevnog oružja koje koristi perkusione kapisle, olovne kugle i dimni barut kao pogonsku smešu. U pitanju su jednometni pištolji. NJima su prethodili pištolji sa paljenjem na kremen, što je duži niz godina bio dominantni sistem korišćenja spredpunećeg oružja širom sveta. 

Pročitajte još: Liliput - mali, ali ubojit “svedok prošlosti”

Ovo oružje je italijanska verzija perkusionog pištolja koji je osmislio Robert B. Tingle, foto: Milan Milanović

Pronalazak inicijalne kapisle je uveliko unapredio sistem fukcionisanja oružja, tako da je trasirao put kasnijem sjedinjenom metku kakav se danas koristi. Tipično za naše prostore i prilike, vekovima se jednometni pištolji sa oba načina pripale nazivaju kuburama, što je pogrešno jer je ta reč na turskom označavala kožne torbice - preteče kasnijih futrola. 

Palmeto ili Prospector 

Brižljivo odmerenu količinu crnog baruta sipamo iz dozatora u usta cevi, foto: Milan Milanović

Najpre smo pomno razgledali i isprobali pomalo neobičan model pištolja koji je pod nazivom Palmetto poznat na Zapadu i taj model je popularan kod takmičara ovakvim tipskim oružjem. U pitanju je jednometni spredapuneći pištolj na crni barut koji koristi perkusionu kapislu i prodavao se pod imenom CVA Prospector. Ono što ga izdvaja od ostalog oružja sličnih karakteristika je izgled primereniji savremenim takmičarskim pištoljima, nego retro replikama. To se najpre odnosi na Morini rukohvat koji je skoro u potpunosti preuzet od SAA revolvera u vestern stilu, preglednim nišanima (potpuno podesivi su takođe bili opcija), naglašenom udaraču i mogućnosti izmene cevi. Osnovni kalibar je .44, što je slučaj i sa primerkom koji nam je bio na raspolaganju, dok se otpor obarača može podešavati prema želji strelca. 

Bitno je zadržati oružje u liniji nišanjenja i kada je zrno uveliko napustilo cev, foto: Milan Milanović

Bitno je naglasiti kako je ovo oružje italijanska verzija perkusionog pištolja koji je osmislio Robert B. Tingle, pedesetih godina 19. veka i bio je veoma popularan među strelcima oružjem na crni barut tog doba. Doduše, „Tingl“ pištoljima se zameralo što predimenzionisani udarač prilikom otvaranja paljbe pada velikom snagom i u osi cevi, što remeti nišansku sliku.

Rezultat dobijen pištoljem CVA Protector sa razdaljine od 20 koraka, foto: Milan Milanović

Ovo nije veliki problem kod korišćenja savremenog sjedinjenog metka, ali proces aktiviranja barutnog punjenja i prolaska zrna kroz cev je znatno sporija radnja kod oružja na crni barut. Bez obzira na to, jednometni pištolji Boba Tingla su se dobro prodavali među strelcima takmičarima tih godina, jer su ostvarivali odlične grupe pogodaka do udaljenosti od 25 jardi. To je bio razlog da se kopije ovog modela proizvode u Italiji i nađu se na Zapadnom tržištu. 

Test Tringl pištolja 

Verzija koju smo testirali ima heksagonalnu cev dužine 17cm, a u ruci omogućava izvrstan prihvat i balans iako mlađi strelci moraju da prođu izvestan period privikavanja, jer je ovo sasvim druga kategorija u odnosu na uobičajene pištolje novije generacije.

Kako je deo prisutnih imao zavidno iskustvo sa gabaritnim revolverima namenjenim streljaštvu, oni su imali prednost prilikom ispaljivanja prvih hitaca. 

Brižljivo odmerenu količinu crnog baruta sipamo iz dozatora (iako se preporučuje da se iz popularne „kruške“ najpre sipa u mericu) u usta cevi, te šipkom odmerenom snagom potisnemo kako bi barut spao naniže. Sledeći korak je stavljanje podmašćene krpice (uobičajeni naziv je peč) radi zaptivanja, a preko nje olovnu kuglu željenog promera.U kompletu dodatnog pribora nalazi se tipski alat nalik drvenom čekiću, kojim se kugla sa zaptivkom bez prekomerne sile utisne u cev, a onda na scenu nastupa šipka kojom se projektil gura sve dok ne nalegne do potrebne distance. 

Neophodno poštovanje procedure punjenja 

Ovi detalji su veoma bitni zbog pravilnog punjenja oružje na crni barut, jer svaka improvizacija i „odokativna“ metoda može rezultirati fatalnim posledicama. Vrlo je važno napomenuti da se opisane radnje obavljaju bez prethodnog umetanja perkusione kapisle na piston, kao i sa udaračem u bezbednom položaju. 

Američki zaljubljenici preporuèuju korišćenje kapisli Remington broj 11, foto: Milan Milanović

Potom, uobičajeno je da strelac zauzima tradicionalni jednoručni stav sa ispruženom rukom, a sa ovim italijanskim lepotanom je ta radnja posebni užitak. Prvi hitac je bio donekle začuđujući za učesnike, jer je trzaj i odskok manji nego kada se koriste (kod nas najčešći) revolveri na crni barut. Bitno je zadržati oružje u liniji nišanjenja i kada je zrno uveliko napustilo cev. 

Česti zastoji 

Ističemo da je kod perkusionog oružja, broj zastoja je generalno gledano veći nego kada se koristi neka od modernijih naprava na sjedinjeni metak. U svakom slučaju, ako je opaljenje izostalo – nikako nemojte okretati pištolj na stranu i pokušavati da nategnete udarač i promenite kapislu! Uputno je sačekati izvesno vreme po sopstvenoj proceni (oko pola minuta) sa oružjem okrenutim prema meti. Uostalom, nije u pitanju vatreni obračun i nema svrhe ni smisla da se isprobavaju revolveraški potezi.

Ovo je naprava za sladokusce koji gustiraju svaki hitac. Pilikom našeg testa došlo je do samo jednog “laganja” kapisle, a ostatak pogodaka je bio grupisan u gabaritu od oko 12 cm na meti udaljenoj dvadeset koraka. Vreme potrebno za ponovno punjenje je oko jednog minuta kada je u pitanju ne naročito uvežban korisnik, tako da je ovo izvrsno oružje za relaksaciono gađanje gde su omogućeni svi potrebni uslovi. 

Ardesa za Džejmsa Bonda 

Španski model koji smo imali prilike da upoznamo je produkt fabrike “Ardesa”, planetarno poznate po svojim kvalitetnim varijacijama brojnih pušaka, revolvera i pištolja sa paljenjem crnog baruta na kremen ili kapislu. Naročito je atraktivno što se ovde radi o paru pištolja “blizanaca”, odnosno replici oružja za dvoboj. LJubitelji filmskog serijala o Tajnom agentu 007 su verovatno primetili kako u sceni hita “Skajfol” imaginarni junak Džems Bond biva primoran da gađa čašu na glavi dražesne dame, a oružje predviđeno za tu priliku je upravo Ardesa, perkusioni pištolj iz luksuzne kutije koja sadrži dva primerka predviđena za dvoboj. 

Luksuzni blizanci 

Ardesa 1871, za dvoboje i streljačka nadmetanja, foto: Milan Milanović

U odnosu na italijanski pištolj namenjen streljaštvu, ovo je već produkt sa naznakama umetničkog dela, jer se dva pištolja u paru obično isporučuju sa ukrasnom kutijom, a sam osećaj prilikom  manuelnog i vizuelnog upoznavanja je bitno drugačiji. Cevi ovih pištolja su takođe osmougaonog spoljnog profila, ali je dužina zamašnih 23,5 cm. No, rukovanje njima je svojevrsni užitak usled dobre ergonomije drške i odabrane tačke balansa. Bočne ploče su sa ukusom gravirane, a stilski je odabrano i “odmorište” za prst ispod branika obarača. Kalibar je .45, a konstrukcija je klasična za perkusione pištolje iz sredine devetnestog veka – bočno izmešten oroz i piston za kapislu. 

Zajedničko za skoro sve pištolje ovog tipa je osmougaona cev, foto: Milan Milanović

U naše savremeno doba, svakako je zanimljivo nabaviti i posedovati ovakav luksuzni set pištolja, a umesto dvoboja, njima se može održavati nadmetanje dvojice strelaca gađanjem papirnatih meta uz procenu kako bi ko „prošao„ da je stvarni duel u pitanju. 

Pročitajte još: Revolver kojim je šerif Divlji Bil Hikok ustrelio 100 ljudi

Dakle, Ardesa 1871 je izvrsni primerak perkusionog pištolja kojim se s uživanjem rukuje, a i rezultati na meti su primereni svrsi. Američki zaljubljenici za ovaj model pištolja, ako se želi optimalan rezultat, preporučuju korišćenje kugli mase 128 grejna, barutno punjenje od 25 grejna, kapisle Remington broj 11 i podmazani pamučni peč. 

Milan MILANOVIĆ 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas