· · Komentari: 0
Korisni saveti

Sunčane ili dioptrijske naočare – pravilno rukovanje je podjednako važno (FOTO)

Održavanje naočara čistim je najbolji način da osigurate njihovu dugovečnost

1627651007_cs.jpg
cs - foto:MM

Vremenom, uz normalnu upotrebu, naočare će neminovno biti prekrivene udubljenjima i ogrebotinama, a da bi trajale što je duže moguće, neophodno je razlikovati pravilno od pogrešnog rukovanja i čišćenja. 

Pročitajte još:  Spremite se za LETO: Promenite način gledanja na svet (FOTO)

Futrole od tvrdog materijala su bolja zaštita za naočare, foto: MM

Koliko god je moguće, izbegavajte kontakt sa staklima, jer su naše ruke, čak i kada izgledaju čisto, prekrivene česticama ulja i prljavštine. Izbegavajte da naočare nosite na vrhu glave kada ih ne koristite,jer ostaci slane vode (ako ste na moru) ili hemikalije iz bazena ili šampona, kao i proizvodi za negu kose mogu da oštete stakla.

Osim toga toga, stavljanjem naočara na glavu možete da raširite okvir, što za posledicu ima pomeranje težišta i iskrivljeno stajanje na licu. U tom slučaju, bilo da se radi o dioptrijskim ili naočarima za sunce, gubi se njihova osnovna funkcija. 

Pročitajte još: LUSI pod zvezdanim NEBOM Avganistana (FOTO) 

Pravilno čišćenje je važno kada ste u kontaktu sa slanom ili hlorisanom vodom, peskom i losionima za sunčanje, jer mogu izazvati koroziju (okvira ili vijaka za učvršćivanje, rama, drškica i papučica za oslanjanje na nos), ali i oštetiti stakla.

Preporučljivo je ispiranje naočara čistom vodom kako biste uklonili bilo šta sa okvira i stakala. Slana voda je mikroabrazivna, a ako pokušate da očistite sunčane naočare pre uklanjanja slane vode, to može oštetiti sočiva. 

Pravilno održavanje naočara produžiće njihov vek, foto: MM

Ne ostavljajte naočare u vrućem automobilu ili na direktnom suncu, jer visoka temperatura može oštetiti okvir i stakla (naročito dioptrijska).  

Čišćenje počnite ispiranjem naočara pod vodom iz slavine. Ovo će ukloniti pesak, prašinu, prljavštinu, čime se izbegava oštećenje stakala. Nikada ne koristite vruću vodu, koja može da ošteti premaz na staklima. 

Danas su naočare sa UV zaštitom neophodnost, a ne samo modni detalj, foto: Peppers Eyevare

Potrudite se da nabavite neko od brojnih sredstava za čišćenje stakala na naočarima. Ima ih svaka optičarska prodavnica, pakovanja su mala i ne zauzimaju mnogo mesta u torbi ili neseseru. Ukoliko baš morate da koristite tečnost za pranje sudova, stavite minimalnu količinu blagog sredstva na prste i nežno protrljajte sočiva i ram, a potom ponovo isperite pod mlazom čiste vode. Nikada ne koristite deterdžent za sudove sa losionima za negu ruku. 

Na kraju mekom krpicom od mikrovlakana osušite naočare i ispolirajte stakla. 

foto: Peppers Eyevare

Čišćenje počnite ispiranjem naočara pod mlazom čiste vode, a završite poliranjem mekom krpom od mikrovlakana.

Većina specijalizovanih sredstava za čišćenje stakala se ne ispiraju, jer ostavljaju tanak zaštitni sloj koji sprečava nakupljanje prašine, ali i zamagljivanje, što je korisno kada se nose maske. 

Pročitajte još: Pouzdana detekcija daljine, brzinom svetlosnog zraka (FOTO)

foto: MM

Najlakši i najefikasniji način da izbegnete ogrebotine, je  da naočare čuvate u odgovarajućim futrolama.

Kada ih ne nosite, naočare čuvajte u odgovarajućoj futroli. Naročito su preporučljive futrole od tvrdog materijala, jer mogu da spreče lom naočara ukoliko greškom sednete ili stanete na njih, što nije retkost na plaži.

Pratite nas na FEJSBUKU i INSTAGRAMU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.